İzmir'de daha önce iki kez karaciğer nakli olan lise öğrencisi 17 yaşındaki Funda Uçkun üçüncü kez hayata bağlandı. Vücudunun gelişimi nedeniyle karaciğeri yetersiz kalan Funda Uçkun'a kuzeni Elvan Yavru'dan nakil yapıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Hastanesi Organ Nakil Merkezi'nde çocukluğundan bu yana takibi yapılan 17 yaşındaki lise öğrencisi Funda Uçkun'a 3. kez karaciğer nakli yapıldı. Henüz 4 yaşındayken Hepatit A nedeniyle Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Uçkun’a o dönem biri kadavradan olmak üzere 2 kez karaciğer nakli yapıldı.

Sağlığına kavuşan Uçkun’a nakledilen karaciğer, genç kızın büyümesi üzerine yetersiz kalınca bir kez daha nakil kararı alındı.

Uçkun’un kuzeni Elvan Yavru (25), dokusunun uyuştuğunu öğrenince donör olup karaciğerinin bir bölümünü bağışladı. Başarılı bir ameliyatın ardından üçüncü kez hayata bağlanan genç kız, taburcu olacağı günü bekliyor.

REKTÖR BUDAK'TAN ZİYARET

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Funda Uçkun ve kuzeni Elvan'ı ameliyat sonrası ziyaret etti. Budak, "Çocukluk yaşından bu yana 3 kez karaciğer nakli yapılması ülkemizde ve dünyada ender rastlanan bir durum. Organ nakli merkezimizin öğretim üyelerini bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum” dedi.

"BENZERİ ÇOK AZ"

Ameliyatı yapan Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Zeytunlu, “Aynı hastaya üçüncü kez yapılan bu ameliyatın benzeri çok az. Ülkemizde en büyük sıkıntılardan biri de organ bağışının az olması. Organı canlı vericiden aldık. Kuzeni, ‘Ben Funda’yı yaşatmak istiyorum’ dedi ve organını bağışladı. İkisinin de durumu şu an iyi” diye konuştu.

"HAYATİ TEHLİKESİ VARDI"

Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Funda Çetin ise “Yaklaşık 8 yıl önce yine Murat hocamız ve ekibi, ani başlangıçlı bir karaciğer yetmezliği nedeniyle hayati tehlikesi olan hastamıza organ naklini yapmıştı. Funda şu an çok güzel genç bir kız oldu” dedi.

DOKTOR OLMAK İSTİYOR

Başarılı bir öğrenci olan Uçkun, doktor olmayı hedeflediğini söyledi. Genç kızın kuzeni ise “Kuzenime karaciğerimi bağışladım ve çok mutluyum. Herkesin organ bağışında bulunmasını istiyorum. Çok zor bir şey değil ve bir hayat kurtarıyoruz ne mutlu bizlere” diye konuştu.

Kaynak: anka