HASAN KÜÇÜK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un sosyal medya hesabından duyurduğu, Mersin’de sonuçlanan operasyonda ele geçirilen 1 ton kokain sergilendi. Operasyonunun bugüne kadar Türkiye'deki en büyük kokain operasyon olduğu ifade edilirken gözaltı sayısı açıklanmadı. Valilik kokainin ihbar üzerine yakalandığını duyurdu. Liberya bandıralı geminin iki aydır teknik takipte olduğu bildirildi.

Bakan Muş, sosyal medya hesabından, “Ticaret Bakanlığımız Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Mersin Limanı’nda 1 ton kokain yakalaması yapılmıştır. Bu yakalama, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalamasıdır. Bu başarılı operasyondan ötürü Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum” ifadesiyle operasyonu duyurmuştu.

İHBAR ÜZERİNE YAKALANDI

Ele geçirilen kokain Mersin Limanı’nda sergilendi. Mersin Valiliği de operasyonu yazılı bir açıklama ile duyurdu. Açıklamada, “Ekvator ülkesinden Mersin Limanı'na gelen bir gemide muz yüklü konteyner içerisinde uyuşturucu madde bulunduğu ihbarı alınması üzerine; İl Emniyet Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile koordineli yapılan operasyonel çalışmada, bahse konu konteyner içerisinde ben paket halinde 1 ton kokain maddesi ele geçirilmiş, sayım ve aramalar devam etmektedir. Tahkikat çok yönlü devam etmektedir” denildi.

İKİ AY TEKNİK TAKİP

Mersin Limanı’nda açıklama yapan Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan da, Ekvator’dan çıkan Liberya bandralı gemi ile ilgili yaklaşık iki ay teknik takip yapıldığını belirtti. Geminin Mersin Limanı’na demirlemesinden sonra da operasyon gerçekleştiğini anlatan Cihan, “Bu operasyon ile 2019’da yine burada yapılan 615 kilo kokainden sonra bir defada ele geçirilen en büyük miktar oldu. Yani rekor. Şu anda geniş kapsamlı soruşturma sürüyor. Gözaltı konusunda da kesin bir bilgi veremiyoruz” diye konuştu.

PANAMA POLİSİ 616 PAKET KOKAİN ELE GEÇİRMİŞTİ

Geçtiğimiz aylarda Panama polisi, Ekvator’un Puerto Bolivar Limanı'ndan Mersin Limanı'na gönderilen konteynerin içinde varış noktası Mersin Limanı olan 616 paket kokain ele geçirmiş, daha sonra da suç örgütü lideri Sedat Peker'in açıklamalarıyla, uyuşturucu kaçakçılığında 'yeni rota' iddiaları gündeme gelmişti.

Türkiye'de uyuşturucu ile mücadele eden polis birimlerinin üst kurumu olan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı da geçen ay sosyal medya hesabı üzerinden kokainin yeni rotasına ilişkin grafik yayımlayarak bir açıklama yapmıştı. Açıklamada uyuşturucu kaçakçılarının kokain taşımacılığında Türkiye'yi kullandığı belirtilmişti. Avrupa Birliği tarafından son iki yılda yayınlanan uyuşturucu raporlarına atıfta bulunulan açıklamada, “Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluşmuştur” denilmişti.

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Mersin Limanında sergilenen kokain

* Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Cihan

Kaynak: anka