SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat’ta, tarımsal üretime uygun kimyasal, gübre ve tohum kullanımını sağlamak üzere hazırlanan proje kapsamında alınan ve 5 dakika gibi kısa sürede sonuç veren ‘toprak analiz cihazı’, Sorgun ilçesinde çiftçinin hizmetine sunuldu. Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, "Toprağın değerlerini, kükürt, azot diğerini, tüm elementlerin neyin eksik, neyin fazla olduğunu tespit edip, çiftçilerimizin daha verimli daha kaliteli ürün alabilmeleri için Sorgun genelindeki tarlalarımızın tahlilini yapmayı planlıyoruz” dedi.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Sorgun Ziraat Odası’nın yürüttüğü ‘Oran ile Toprağımdaki Orantı’ projesine ORAN Kalkınma Ajansı tarafından verilen mali destekle piyasa değeri 400 bin lirayı bulan Doktar Agrocares Type F cihazı yüzde 75 hibe desteği ile satın alınarak çiftçilerin hizmetine sunuldu.

Toprak analiz cihazı sayesinde laboratuvara ihtiyaç olmadan sadece 5 dakika içinde toprağın özelliklerini ve gübreleme önerisini rapor olarak sunan cihazın deneme uygulaması sahada yapıldı.

"TARLALARIMIZIN TAHLİLİNİ YAPMAYI PLANLIYORUZ"

Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, yeni nesil toprak tahlil cihazının Hollanda menşeili olduğu belirterek, cihazı İlçe Tarım Müdürü Yusuf Canpolat’ın hazırladığı proje ile toprak analiz cihazının Ziraat Odası’na kazandırıldığını söyledi. Tuzlacık, şöyle konuştu:

"Bizim amacımız tüm köylerimizin tahlillerini yapıp, daha kaliteli verim almaları için hangi gübreleri kullanacakları, toprağın değerlerini, kükürt, azot diğerini, tüm elementlerin neyin eksik, neyin fazla olduğunu tespit edip, çiftçilerimizin daha verimli daha kaliteli ürün alabilmeleri için Sorgun genelindeki tarlalarımızın tahlilini yapmayı planlıyoruz. Bu cihaz son teknoloji ürünü, mühendise veya başka bir şeye gerek yok, 3-5 dakika içerisinde tahlil sonuçlarımızı alıyoruz. Toprağın değerlerini 3 nüsha halinde 3 sayfa halinde bize sunuyor. 8 çeşit elementin içinde neyin eksik, neyin fazla olduğunu hepsini bize anında veriyor."

"MALİYETLERİMİZİ DÜŞÜRME KONUSUNDA ÇOK FAYDALI"

Sorgun ilçesi Büyük Taşlık köyünden çiftçi Recep Arslan, cihazın toprak analiziyle ilgili maliyetleri düşüreceğini belirterek şunları söyledi:

"Daha önceden alışılagelmiş, mesela biz atadan dededen gördüğümüz toprağa tabana 15 kilo üstüne 15 kilo şeklinde gübre atıyorduk. Şimdi gördük denemesini yaptılar, diyor ki tabana 13 kilo gübre atabilirsin, üstüne 5 kilo atabilirsin. Bu bizim maliyetlerimizi düşürecek ve verimimizi arttıracak inşallah. Önceden bu raporu almak için bir ay bekliyorduk. Şu anda anında 5 dakikada bize raporumuzu elimize veriyorlar. Biz de ona göre uygulamamızı yapıyoruz. Arazide, yerinde yapılabiliyor. Toprağa alıyoruz araziden getirip, Ziraat Odası’nda da uygulanabiliyor. Bu çiftçiyi rahatlattı. Dediğim gibi en azından maliyetlerimizi düşürme konusunda çok faydalı oldu."

"DAHA DOĞRU BİR GÜBRELEME SONUCU ELDE EDECEĞİZ"

Sorgun Ziraat Odası Tarım Danışmanı Gülmenekşe Altan da şu bilgileri verdi:

"Sorgu Ziraat Odası başkanlığına son zamanlarda toprak analiziyle ilgili, toprakta bulunan elementler, gübreleme ihtiyacıyla ilgili çok fazla soru geliyordu. Çiftçimizin toprağının analizini yaptığımızda toprakta ne gibi izelementler bağlı bulunan elementler ve eksiklikleri hakkında bilgi sahibi olacağız. Daha doğru bir gübreleme sonucu elde edeceğiz. Çiftçimizi daha doğru yönlendireceğimizi düşünüyoruz. Hem zamandan tasarruf hem kalite kriterleri olarak çok iyi bir artı sağladı. Ayrıca maliyetten de kazanç elde edeceğimizi düşünüyoruz."

Altan, daha önce ziraat odalarında yapılan veya özel yapılan laboratuvarlarda en yakın tarih olarak 3 günde sonuçların elde edilebildiğini aktardı. Altan, "Tabii spesifik bir sonuç elde edilmiyordu. Çünkü kimyasallarla ve insan eliyle yapılan birtakım analizlerdi. Bu direk mekanizasyon ve alet ekipmanlarla yapıldığı için çok insan eli değmiyor. Hata yapma olasılığı çok çok aza indirilmiş. 5 dakika gibi kısa bir sürede gerçeğe çok çok yakın bir sonuç elde edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: anka