Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde Sürdürülebilir Şehirler Projesi kapsamında ‘Seçili Büyükşehir Belediyelerinde Entegre Kentsel Su Yönetimi Planı Hazırlanmasına ilişkin çalıştay Malatya’da düzenlendi.MALATYA (İGFA)- 30 Kasım 2021 Salı günü Anemon Otel’de iki oturum halinde gerçekleştirilen çalıştaya, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, MASKİ Genel Müdürlüğü, İlçe Belediye ve Paydaş Kurum temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Kaya, iklim değişikliği ve su yönetiminin önemine değinerek, “Çarpık kentleşme, plansız sanayileşme, eski usul sulama yöntemleri gibi sebeplerden dolayı temiz sularımız azalıyor. DSİ Genel Müdürlüğü, 2020 yılında kişi başına düşen su miktarı 1.352 metreküp olarak bildiriyor. TUİK verilerine göre, Türkiye’de 2030 yılında ön görülen nüfus 100 milyon kişidir. Bu demek oluyor ki, 2030 yılında kişi başına düşen su miktarı 1.12 metreküp suya düşecek.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün 2002’de açıkladığı verilere göre; su miktarı 500-1000 metreküp arası olan su fakiri, 1.000-1.700 metreküp arası olan su stresi yaşayan, 1.7 metreküp üzerinde olan yeterli suya sahip diye adlandırılıyor. Dolayısıyla Türkiye, su stresi yaşayan ülkeler kategorisinde bulunuyor. Su tasarrufu konusunda daha kapsamlı hareket etmezsek su fakiri ülkeler kategorisinde yer alacağız” dedi.

Kaynak: igf