Bursa'da Yıldırım Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yakın Tarih Seminerleri’nin ilk konuğu Millî Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu oldu. Barış Manço Kültür Merkezi'nde düzenlenen seminere gençler yoğun ilgi gösterdi.BURSA (İGFA) - Yıldırım Belediyesi'nin düzenlediği "Yakın Tarih Seminerleri" ilgi gördü.

Osmanlıların imparatorluğun dağılmasını önlemek için 19’uncu yüzyılda ardı ardına reformlar yaparak devleti ayakta tutmaya çalıştıklarının altını çizen Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, 2’nci Mahmut'un reformlarını Tanzimat reformları izlediğine dikkati çekerek, "Yapılan reformların sonucunda meydana gelen ortamda çok farklı bir nesil yetişti. Geleneksel yapıdaki bürokrat ve ulemanın yerini Batılı tarzda düşünen aydınlar ve bürokratlar aldı. İmparatorluğu kurtarmak için fikri, askeri, siyasi ve diplomatik büyük bir mücadele verildi. Ancak bütün çabalarımıza ve verdiğimiz yüzbinlerce şehide rağmen imparatorluğu kurtaramadık. İmparatorluğu kurtarmak bir yana İngilizler’in ve Ruslar’ın yaptığı gibi bilinçli bir küçülme de yapamadık. İzlenen yanlış siyaset, yapılan büyük idari ve askeri hatalarla 10 yılda Yemen’den Arnavutluk’a kadar uzanan bir imparatorluk kısa sürede paramparça oldu" diye konuştu.

“YAKIN TARİH BÜTÜN TEFERRUATI İLE OKUMAK GEREKİR”

Programa katılan kişilere tavsiyelerde bulunan Afyoncu, “Başta devlet adamlarımız olmak üzere okuma-yazma bilen her Türk’e imparatorluğun 19’uncu yüzyıl ve 20’nci yüzyılın başındaki dağılma ve ayakta kalmak için yapılan mücadeleyi, izlediğimiz yanlış siyasetler ve yaptığımız hatalar ile o dönemde Avrupa’nın bize karşı izlediği siyaseti bütün teferruatıyla okumak gerekir” dedi.

Katılımlarından dolayı Prof. Dr. Erhan Afyoncu’ya teşekkür eden Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, Yakın Tarih Seminerleri serimizin ilkini Prof. Dr. Erhan Afyoncu’nun katılımıyla açtıklarını belirterek, "Bugün bir kez daha gördük ki gençliğimiz iyi. Ne olacak bu gençlerin hali diyenlere bakmıyoruz. Biz gençliğimize güveniyoruz” dedi.

Daha sonra Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ile birlikte Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’ni ziyaret eden Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu ‘Uyumayan Kütüphane’ye da tam not verdi. Ders çalışan gençlerle sohbet eden Afyoncu, Milli Savunma Üniversitesi’ne gitmek isteyen öğrencileri üniversiteye davet etti.

Kaynak: igf