Batman bantlı çöpçü balığı bilinçlendirme çalışmaları başladı.Taha Yusuf Özmen  (BATMAN İGFA)-  Nesli tükendiği düşünülen Batman bantlı çöpçü balığının (Parascistura chrysicristinae) Sason Çayı ve Han Deresi’nde keşfi gerek bilim dünyasında gerekse ulusal ve uluslararası basında ciddi yankı uyandırdı. Bununla beraber bulunan bu balık türünün korunması için balığı bulan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Dr. Münevver Oral okullarda bilinçlendirme çalışmalarına başladılar.

Sason Anadolu Lisesinde öğrencilere konferans veren Kaya ve Oral, Sason çayında bulunan balığın korunması için herkesin seferber olması gerektiğini söylediler. Programda konuşan Oral, “Her ne kadar bu türün yeniden keşfi çok önem arz etse bile bu sadece bir ilk adım olmuştur. İkinci ve daha önemli olan adım ise bu dar alanda yayılış gösteren türümüzü koruyarak gelecek nesillere ulaştırmaktır. Dünya üzerinde yalnızca bu bölgede yaşayan Batman bantlı çöpçü balığının doğal yaşam alanı ciddi tehditler altındadır. Bunlar başlıca; kuraklık, kirlilik, kanalizasyon atıkları, zirai gübrelerin fazla miktarda uygulanması, plastik atıklar, dere yatağında meydana gelen değişimler, inşaat makineleri, taş ocakları, hayalet avcılık, istilacı türler ve hidroelektrik santralleri (HES) şeklinde sıralanabilir” dedi.

 Doç. Dr. Kaya, bu keşfi takiben yakın zamanda bölgede gerçekleştirdikleri uzun soluklu arazi çalışması kapsamında yerel idari amirlerden, ilçe milli eğitim müdürlerine varıncaya kadar ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi. Kaya, bu tür etkinliklerin devam edeceğini söyledi.

Programı takip eden Sason İlçe Milli Eğitim Müdürü Veysi Bozkurt, okullarda yapılacak her türlü faaliyetlere destek vereceklerini belirterek Kaya ve Oral’a teşekkür etti.

Kaynak: igf