Bursa'da Nilüfer Belediyesi’nin, Tarih Vakfı iş birliğiyle düzenlediği Tarih Buluşmaları’nda bu ay, “158. Yılında Çerkes Sürgünü” konuşuldu.BURSA (İGFA) - Nilüfer Belediyesi’nin Tarih Vakfı iş birliğiyle her ay düzenlediği Tarih Buluşmaları farklı konu ve konukları ağırlamaya devam ediyor. Bu kez, “158. Yılında Çerkes Sürgünü”nü ele alan buluşmalarda Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un moderatörlüğünde, “Benim Adım 1864” kitabının yazarı Elbruz Aksoy konuk oldu.

Çevrimiçi gerçekleşen buluşmada, Çerkeslerin o dönem yaşadığı sürgün ve acı hatıralar ile Aksoy’un kitabı konuşuldu. 21 Mayıs 1864 tarihinin Çerkeslerin tarihinde çok önemli bir kırılma oluşturduğunu, sürgün ve soykırımı simgelediğini belirten Elbruz Aksoy, bu tarihte yaşanan olaylara değindi.

Biriktirdiği insan hikayelerinin ve anıların unutulmaması için bir kitapta buluşturduğunu söyleyen Aksoy, Çerkesler için 1864’ün mihenk taşı olduğunu belirterek, “Çerkes güzellemesinin arkasında ne var. Benim asıl sorum buydu. Çünkü her güzellemenin arkasında anlatılmak istenmeyen ya da unutulmak istenen bir şeyler vardı. Benim tam da eleştirel bakışla yakalamak istediğim buydu. Ben gerçek bir Çerkes kimliği, sosyolojisi fotoğrafı çekmek istedim. Hala bunun peşindeyim” diye konuştu.

Söyleşi sonunda Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Baba Pala, Prof. Dr. Sevda Alankuş ve Elbruz Aksoy’a teşekkür etti.

Kaynak: igf