Bursa'da Nilüfer Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi’nin destekleri ile Aykırı Sinema Derneği tarafından hazırlanan “Gezek Kültürü: Müziğin Sönmeyen Feneri” isimli belgesel filmin galası Konak Kültürevi’nde yapıldı.BURSA (İGFA) - Bursa’da 650 yıldır devam eden bir müzikli sohbet geleneği olan gezek kültürünün kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla hazırlanan “Gezek Kültürü: Müziğin Sönmeyen Feneri” isimli belgesel film, izleyici ile buluştu. 3 yıllık bir sürecin sonunda ortaya çıkan belgesel filmin galası, Konak Kültürevi’nde gerçekleştirildi.

Aykırı Sinema Derneği tarafından hazırlanan belgeselin galasına Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de katıldı. Film gösteriminde konuşan Başkan Erdem, gezeklerin Bursa’nın, geçmişten bugüne yaşayan kültürel miraslarından biri olduğuna ve Bursa’da halen 5 ayrı gezek topluluğunun bu kültürü yaşattığına dikkat çekti.

UNESCO'nun somut olmayan kültürel miras listesinde de yer alan gezek kültürüne ilişkin ilk defa bir belgesel çalışması yapıldığını ifade Başkan Erdem, "Kültürel bir kazanım olarak bu çalışmayı çok kıymetli buluyorum ve bu belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: igf