Olay, saat 17.00 sıralarında Van-Bahçesaray kara yolu üzerinde meydana geldi.

Bahçesaray’a 25 kilometre mesafedeki 3 bin rakımlı Karabet geçidinde iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, kara yolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü.

İş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasında bulunan minibüs ise yamaçtan kopan kar kütlesi ile birlikte yaklaşık 40 metre yükseklikten devrilerek, karın altında kayboldu.

KENDİ İMKANLARIYLA KURTULDU, HABER VERDİ

Çığ felaketinden kısmen kar altında kalan iş makinesinden kendi imkanları ile kurtulan operatör Bahattin Karagülle, hemen yetkililere haber verdi.

Karagülle, ihbarında kendisinin kurtulduğunu ancak arkasında bulunan yolcu dolu minibüsün çığ ile birlikte sürüklenerek kar yığınları altında kaldığını söyledi.

İhbar üzerine bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Servis, kara yolları ve jandarma ekipleri sevk edildi.

OLAYDAN 4 SAAT SONRA MİNİBÜSE ULAŞILDI

Saat 17.00 sıralarında meydana gelen çığ felaketinde kar altında kalan minibüse saat 21.00 sıralarında ulaşıldığı öğrenildi.

Bu saatten sonra zamana karşı hızla müdahale eden ekipler araç içerisinde bulunan kişilerden 7’sini sağ olarak kurtardı. Çıkarılan 7 kişi çevredeki hastanelere sevk edildi.

HAYATINI KAYBEDEN 5 KİŞİNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Saat 22.00 sıralarında 4 kişinin cansız bedeni araçtan çıkarıldı. İlerleyen saatlerde ise bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı.

Kurtarma ekiplerinin zamanla yarıştığı çalışmalar sonucunda minibüsten Fethi Turan, Sadık Türkeş, Nezih Turan, Mehmet Yaralı, Veysel Atlan, Adalet Turan ve Emin Takmaz sağ olarak kurtarıldı.

Saadet Tosun, Muhteber Alav, Kenan Turan, Narıç Turan ve Emirhan Kaymaz'ın da cansız bedenlerine ulaşıldı.

EKİPLER VE KÖYLÜLER SEFERBER OLDU

Arama-kurtarma ekipleri çığ felaketinin yaşandığı bölgeye gitmek üzere seferber olurken, olaydan haberdar olan çevredeki köylüler de olay yerine gitti.

Olay yerine ulaşın ekipler ve yüzlerce köylü, olumsuz hava koşullarına rağmen tonlarca ağırlığındaki kar yığını altında kalan minibüstekilere ulaşabilmek için yoğun çaba sarf ediyor.

YAKINLARI HASTANELERE AKIN ETTİ

Bu arada olaydan sonra çığ altında bulunan minibüsten çıkarılan 7 kişi ile kısmen kar altında kalan iş makinesinden kendi imkanları ile yaralı olarak kurtulan operatör Bahattin Karagülle’nin tedavilerine hastanelerde devam ediliyor.

Kaza haberini alan yakınları da hastanelere akın etti.

Vatandaşlar, kurtarılan yakınlarının durumları hakkında bilgi almaya çalıştı.

“KURTARMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Olayla ilgili açıklama yapan Van Valisi Mehmet Emin Bilmez şu ifadeleri kullandı:

* Minibüsü arama çalışmaları devam ediyor. Çığ düşmesi sonucu aşağı sürüklemiş.

 Operatör hastaneye kaldırıldı. Ciddi bir yaralanma yok. Çatak Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Köpekli ekipler yola çıktı.

* Bahçesaray ilçesine bağlı Altıntaş Mahallesi'ne ait minibüste 10-15 kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

Telefonların çekmediğini ifade eden Vali Bilmez, “İnşallah vatandaşlarımızı sağ salim kurtaracağımızı umuyorum” şeklinde konuştu. Vali, minibüsün Van merkez ile Bahçesaray ilçesi arasında çalıştığını da sözlerine ekledi.

‘VATANDAŞI UYARIYORUZ’

Kara yolu ve büyükşehrin iş makinelerinin olay bölgesinde olduğunu ve yolun trafiğe açık olduğunu söyleyen Van Valisi, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada “Olayın meydana geldiği yer 3 bin rakımlı bir bölge ama bölgenin kritikliğinden dolayı vatandaşı uyarıyoruz, bölgeye çıkmamalarını talep ediyoruz, müsaade de etmiyoruz” şeklinde konuştu.

AFAD’DAN DA AÇIKLAMA

AFAD tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 200 kişinin çalışmalara devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, “Van Bahçesaray’da üzerine çığ düşen bir minibüsteki vatandaşlarımıza ulaşmak için AFAD, Jandarma, UMKE, Karayolları, Van Büyükşehir Belediye, 112 ve itfaiye ekiplerinden yaklaşık 200 kişi çalışmalara devam etmektedir” denildi.

İŞ MAKİNESİ OPERATÖRÜ YAŞANANLARI ANLATTI

Kendi imkanlarıyla iş makinesinden yaralı olarak çıkan 15 yıllık iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

Yaşananları anlatan Bahattin Karagülle, Bahçesaray ilçesine doğru yol açma çalışması yaptığını belirterek, şunları söyledi:

* Arkamda bir tane minibüs vardı.

* Birinci çığ geldi, yolu açmaya çalışıyordum ve çok kar gelmişti. Minibüstekilere geri dönün dedim. Çünkü çok kötü fırtına ve tipi vardı.

* Minibüstekiler ‘yanımızda çocuk ve kadın var, bir sefer daha deneyeyim, evimize gitsek daha iyi olur' dediler.

* Meğerse ikinci çığ kopacaktı, haberimiz yoktu. Makineyi hareket etmemle çığın düşmesi bir oldu.

* Ondan sonra kendimi karın altında buldum. İş makinesinden atlamaya fırsatım olmadı.

* İş makinesinin içerisinde yaralı kurtuldum. Yaklaşık 5 dakika bekledim.

* Gelip beni kurtaracaklar düşüncesiyle bekledim.

* Çıkmaya çalıştım ve çok şükür çıktım.

* Yola çıktığımda gözümü gezdirdiğim ilk minibüs oldu, ancak ortada bir şey yoktu.

* Muhtemelen bunlar geri dönmüşler diye düşündüm.

* Sonra 500-600 metre yürüdüm ve başka bir minibüs geldi.

* Beni hastaneye yetiştirmeye çalıştılar. Orada telefonlar çekmiyor.

* Beni ambulansa yetiştirmeye çalıştılar.

* Telefonun çektiği yeri ulaştığımda tüm birimlere bilgi verdi.

BİR ÇIĞ HABERİ DE AĞRI’DAN

Yoğun kar yağışının etkili olduğu Ağrı’da, Hamur ve Tutak ilçeleri arasındaki yola ikinci kez çığ düşmesi sonucu kara yolu ulaşıma kapandı.

Kara yolları 123´üncü Şube Şefliği ekipleri kara yolunu temizlemek için çalışma başlatırken, uzun araç kuyrukları oluştu.

Ekiplerin uzun uğraşları sonucu karın temizlenmesinin ardından yol yeniden ulaşıma açıldı.

Editör: TE Bilişim