Van’ın Çaldıran ilçesinde, İran’dan Türkiye’ye girmek isteyen 13 göçmenin donarak yaşamını yitirdiği belirtildi. Göçmenlerin 10’unun Afgan 3’ünün ise Suriyeli olduğu aktarıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi’ne ulaşan 3 Suriyelinin yakınları, daha sonra ilçe jandarma komutanlığına ihbarda bulundu. Jandarma bölgedeki hava şartları nedeniyle arama çalışmalarına başlayamadı. Ailenin İHD’ye verdiği bilgilere göre yaşamını yitiren Suriyelilerin isimleri şöyle: Sheikh Abdülrahman Abdo ve Hendreen İbish ile Azad.

BÖLGEYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Van Valiliği'nden yapılan açıklamada, yurda giriş yaptıkları belirtilen 13 göçmenin donarak öldüğü ihbarının geldiği belirtildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle bölgeye ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Akşam saatlerinde Çaldıran İlçe Jandarma Komutanlığımıza yurda yasa dışı yollardan giren 13 düzensiz göçmenin donarak yaşamını yitirdiği ihbarı yapılmıştır. İhbar üzerine adli, askeri makamlar ve AFAD'a konu ile ilgili olarak bilgi verilmiştir. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipiden dolayı ulaşım sağlanamamaktadır. Hava şartlarının normale dönmesi ile birlikte konu araştırılacaktır. Ayrıca İranlı yetkililere konu iletilip bilgi almaya çalışılmaktadır.”

SORUMLULUKLAR YERİNE GETİRİLMELİ

Göçmenlere ilişkin BirGün’e konuşan İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, özellikle Van sınırında bu tür durumların son 3 yıldır yaşandığına dikkat çekti. Türkiye-İran sınırında yüzlerce insanın yaşamını yitirdiğini ve donarak öldüğünü vurgulayan Melet, “Hatta çok acıdır ki bu insanların büyük bir çoğunluğunun cenazesi karlar eridikten sonra ortaya çıkıyor. Geçen sene ilkbaharda bu durumla çok karşılaştık. Bu yıl da nisan ve mayıs aylarında karlar eridiğinde çok sayıda cenazeyle karşılaşacağımızın şimdiden habercisi” dedi.

Bu yönde hâlâ bir çalışmanın olmamasının kendilerini kuşkulandırdığına değinen Melet, “Bu insanları kurtarmaya giderken başka insanları da riske atmak doğru değil. Hem İran hem de Türkiye devletinin bu sorumluluğu yerine getirerek oradaki insanlara ulaşması gerekiyor” diye konuştu.

BU YAŞANANLAR İNSANLIK AYIBI

TBMM Göç ve Uyum Alt Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu ise özellikle Van’da bu gibi durumların eskiden beri sürdüğünün altını çizdi. Dünya çapında dengesiz gelir dağılımının olması ve savaşlar nedeniyle insanların yaşamlarını sürdüremeyip göç etmek zorunda kaldığına değinen Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Öncelikle bu bir insanlık dramı. Savaşların bitirilmesi, gelir dağılımının eşitlenmesi lazım ki bu gibi olayların önüne geçilebilsin. Van’da sınır geçişlerinde nelere dikkat ediliyor, bu insanlara belki göz yumuluyor. Göz yummadan kaynaklı geçişler devam ettiğinde soğuk kış günlerinde hayatını kaybeden insanlar olmaya başlıyor. Bütün bunlar bütüncül şekilde değerlendirilmeli. Bu yaşanan insanlık adına büyük bir ayıp, hesabını veremeyiz.”


GEÇEN YIL 50 GÖÇMEN BULUNMUŞTU

Afganistan, Pakistan ve İran başta olmak üzere birçok ülkeden binlerce göçmenin geliyor. Geçen ilkbaharda karların erimesiyle birlikte Özalp, Saray ve Çaldıran ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 50 göçmenin cansız bedeni bulunmuştu. Geçen ay Van’da, yine İran'dan Türkiye'ye giriş yapan 7'si Pakistan, 1'i Suriye uyruklu 8 göçmen donarak ölme tehlikesiyle karşılaşmıştı. Göçmenler gece yarısı yoldan geçen sürücüler tarafından fark edilmiş ve Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Donmaya bağlı el ve ayaklarında yanıklar oluşan göçmenler, tedavi altına alınmıştı.

Editör: TE Bilişim