Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), UNFPA Türkiye ve Hollanda Ankara Büyükelçiliği dünya nüfusunun 8 milyara ulaşması dolayısıyla “8 Milyar Günü” etkinliği düzenledi. Burada konuşan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, “UNFPA ve Hollanda Büyükelçiliği, bu etkinlikle daha iyi bir dünyayı inşa etmek için 8 milyarın ve sonsuz imkanların gününü kutluyoruz. Bu, her gebeliğin istendiği, her doğumun güvenli olduğu, her gencin cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunduğu ve her kadına saygı duyulduğu bir dünya. Her üç kadından biri, yaşamları boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle uğraşıyor ve kuşkusuz, o çok daha iyi dünyadan oldukça uzağız” dedi. UNFPA Türkiye Temsilcisi Hassan Mohtashami ise, “Asıl mesele rakamlar değil. 8 milyarın her biri, hepimizin kabul ettiği ve imzaladığı bir dizi haklara sahip birer insan. Her bir bireyin haklarını gözden geçirmeliyiz” diye konuştu.

Dünya nüfusunun 8 milyara ulaşması vesilesiyle Hollanda Krallığı Büyükelçiliği Rezidansı’nda “8 Milyar Günü” etkinliği düzenlendi. UNFPA, UNFPA Türkiye ve Hollanda Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği etkinliğin açış konuşmalarını Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi Wijnands ve UNFPA Türkiye Temsilcisi Mohtashami yaptı. Pazar günü İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı terör saldırısında hayatını kaybedenler için baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Büyükelçi Wijnands, şunları kaydetti:

WIJNANDS: HER ÜÇ KADINDAN BİRİ, YAŞAMLARI BOYUNCA TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI ŞİDDETLE UĞRAŞIYOR

“İlk olarak, pazar günü İstanbul'da meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybedenlere ve Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletmek isterim. Yaralılara acil şifa dilerim. Bu zor zamanlarda Hollanda, ortağımız ve müttefikimiz Türkiye ile birlik içindedir.

UNFPA ve Hollanda Büyükelçiliği, bu etkinlikle daha iyi bir dünyayı inşa etmek için 8 milyarın ve sonsuz imkanların gününü kutluyoruz. Bu, her gebeliğin istendiği, her doğumun güvenli olduğu, her gencin cinsel yollarla bulaşan hastalıklardan korunduğu ve her kadına saygı duyulduğu bir dünya. Her üç kadından biri, yaşamları boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle uğraşıyor ve kuşkusuz, o çok daha iyi dünyadan oldukça uzağız. Bunu değiştirebilmek için, toplumsal cinsiyet eşitliğini hayata geçirebileceğimiz ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı ve haklarına (CSÜS) evrensel erişimin mümkün olacağı bir yolda ilerlemeliyiz. CSÜS, gençlerin sağlıkları ve yaşamları hakkında bilinçli seçimlerde bulunmalarına yardımcı olmak açısından oldukça önemli.

“HOLLANDA, CSÜS’E EVRENSEL ERİŞİMİ KORUMA VE BUNA TEŞVİĞİN GÜÇLÜ BİR DESTEKLEYİCİSİDİR”

Yaşamlarının gidişatını, çocuklarının yaşamlarını ve bir bütün olarak toplumların yaşamlarını büyük ölçüde değiştirebilecek tercihler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve CSÜS sürdürülebilir kalkınmanın temel koşullarındandır. Bundan ötürü Hollanda, CSÜS’e evrensel erişimi koruma ve buna teşviğin güçlü bir destekleyicisidir. Bunu, bebek ve anne ölümlerini önleyen sağlık sistemlerini güçlendirmeye ve dünya çapında CSÜS’e erişimi geliştirmeye katkı sağlamak üzere yılda yaklaşık 500 milyon Euro yatırım yaparak yapıyoruz.

Kadınların kendi tercihleri yönünde uluslararası ağlar aracılığıyla seks eğitimi, cinsel haklar ve kürtaj gibi hassas konularda kadınlar ve hükümet yetkilileri arasındaki diyaloğu geliştirmeye çalışıyoruz. Bütün bunlar yalnızca federal sivil toplum kuruluşları ve UNFPA gibi önemli ortaklarla işbirliği halinde mümkün. Hollanda, UNFPA'nın güçlü bir destekçisi ve UNFPA Türkiye ile yaptığımız işbirliğinden dolayı oldukça memnunuz.”

MOHTASHAMI: ASIL MESELE RAKAMLAR DEĞİL. 8 MİLYARIN HER BİRİ BİR DİZİ HAKLARA SAHİP BİRER İNSAN

UNFPA Türkiye temsilcisi Mohtashami ise şöyle konuştu:

“Terör saldırısı ve hayatını kaybedenler için en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılara acil şifalar diliyoruz. Moderatörün de bahsettiği üzere 8 milyar imkân barış ve güvenlik ile birlikte gelmeli.

Asıl mesele rakamlar değil. 8 milyarın her biri, hepimizin kabul ettiği ve imzaladığı bir dizi haklara sahip birer insan. Her bir bireyin haklarını gözden geçirmeliyiz. Geçmişte başarılı şeyler oldu. Son birkaç on yılda bebek ölümleri önemli ölçüde azaldı. Yalnızca bulaşıcı hastalıklar ya da önlenebilir hastalıklardan dolayı artık daha az çocuk ölüyor. Anne ölümlerini önemli ölçüde azalttık, milyonlarca insan artık yoksulluk sınırının altında değil. Fakat zorluklar, 11 yıl öncekiyle aynı.

Herhangi bir ülkenin nüfus dinamiği ne olursa olsun, kadınların bedenleri ve doğurganlıkları üzerinde tam kontrole sahip olma haklarına saygı gösterilmelidir. Yaşlanma sorunuyla, dünyanın bazı bölgelerinde ciddi bir biçimde düşük doğurganlıkla, nüfus düşüşüyle ​​karşı karşıya kalan ülkeler var. Bu, dünyanın bazı bölgeleri için geçerli ve yüksek doğurganlık ve yüksek nüfus artışıyla karşı karşıya olan ülkeler de mevcut.

Yüksek doğurganlığa yahut düşük doğurganlığa sahip olmak isteyelim, kadınların doğurganlıkları üzerinde kontrol sahibi olma haklarına, sahip olmak istedikleri çocuk sayısına saygı gösterilmelidir.”

Açış konuşmalarının ardından UNFPA Türkiye Nüfus Dinamikleri Program Koordinatörü Gökhan Yıldırımkaya kısa bir sunum yaptı. Akabinde, gazeteci Afşin Yurdakul'un moderatörlüğünde BM Küresel Amaçlar Genç Lideri İlayda Eskitaşçıoğlu ve UNFPA Genç İnovasyon Kurulu Üyesi İlayda Işık ile bir panel düzenlendi.

Kaynak: anka