Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “Medikal enflasyonun yüzde 164’e çıkması primleri de etkiledi. Tıbbi malzemelerin fiyat standardizasyonundaki belirsizlikler sigorta şirketlerini, düzenlenen poliçeler açısından öngörülemeyecek maliyetlerle karşı karşıya bıraktı. Geleceğe yönelik enflasyon tahminleri için Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) takip eden sigorta sektörü, bu artışla beraber büyük bir belirsizliğin ortasında bırakılmış oldu” dedi.   

Sigorta şirketlerinin tazminat yükünün arttığını ve öngörülebilirliğin olumsuz etkilendiğini belirten TSB Başkanı Benli, bugün yaptığı yazılı açıklamayla sektörün içinde bulunduğu durum hakkında bilgi verdi ve çözüm talebinde bulundu. Benli’nin açıklaması şöyle:

“PRİM HESAPLAMALARI VARSAYIMLARLA BELİRLENİYOR: Sigorta şirketleri finans sektörünün en önemli oyuncuları arasında yer almasının yanı sıra yüksek risk altına imza atan sektörlerin başında bulunuyor. Kasko ve trafik sigortaları gibi ‘Hayat Dışı Branş’ın bir parçası olan sağlık sigortası ürünlerinde prim hesaplamaları hasar frekansı ve tazminat yükünün yanı sıra geçmiş yıllardaki gelişmelere ve muhtemel değişikliklere dayalı varsayımlardan yola çıkılarak oluşturuluyor.

MALİYETLER ÖNGÖRÜLEMİYOR: Sigortacılık, 12 ay boyunca kendisine tazminat üretecek ürünün fiyatını, her gün artan maliyetlere göre adapte etme imkânından uzak. Referans alınan kriterlerde uygulanan değişiklikler ya da tarifeleri etkileyecek beklenmeyen gelişmeler ve tıbbi malzemelerin fiyat standardizasyonundaki belirsizlikler sigorta şirketlerini, düzenlenen poliçeler açısından öngörülemeyecek maliyetlerle karşı karşıya bıraktı.

MALİYETLER VE PRİMLER ARASINDAKİ FARK AÇILDI: Sigorta şirketleri, özel sağlık sigortasına ilişkin hizmet alım sözleşmelerinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yayınlanan referans tabloyu dikkate alıyorlar. Ocak 2022’de yüzde 36,1’lik zam açıklayan TTB, 1 Temmuz 2022’de ikinci kez artış yaparak mevcut zam oranını yüzde 36,1’den yüzde 87,1e çıkardı. Böylece maliyetler ve primler arasındaki fark daha da açıldı. 2023 yılına geldiğimizde ise TTB, 1 Ocak’ta katsayıları yüzde 41,4 oranında artırdığını duyurdu. Bu katsayı artışıyla birlikte Aralık 2021 tarihine göre medikal enflasyon artış oranı yüzde 164’e çıktı. Ocak 2023 yılı aylık enflasyonunun bir önceki ay ile aynı olacağı varsayımıyla aynı dönemde TÜFE artışı ise yüzde 67 seviyesinde gerçekleşmiştir. Geleceğe yönelik enflasyon tahminleri için TÜFE’yi takip eden sigorta sektörü, bu artışla beraber büyük bir belirsizliğin ortasında bırakılmış oldu. Böylece sigorta şirketlerinin tazminat yükü arttı ve öngörülebilirlik olumsuz etkilendi. Tüm bu gelişmelerin primlere de yansıdı.

PRİMLERİN BELİRLENMESİNDE MEDİKAL ENFLASYON ETKİLİ OLUYOR: Artan maliyet yükünün bir bölümünün sigorta şirketleri tarafından üstlenildi. Sağlık sigortaları primlerinin belirlenmesinde etkili olan en önemli faktörün medikal enflasyon; diğer bir deyişle hekim ücretleri ile ilaç, tıbbi malzeme fiyatlarındaki artışlar sonucu tanı, teşhis ve tedavi maliyetlerindeki yükselişler olduğu söylenebilir. Öte yandan, asgari ücret artışı ve döviz kuru, çalışan ücretlerini, tıbbi malzeme fiyatlarını etkilediğinden primler üzerinde dolaylı etkiye sahipler. Buna karşın, salgın sürecinde de görüldüğü gibi, sektörümüz her durumda sigortalılarına destek olmaya devam ediyor ve onların mağdur olmalarını engellemek için artış oranlarından kaynaklanan yükün bir bölümünü üstleniyorlar.”

GEÇEN YILIN 3. ÇEYREĞİNDE SAĞLIK SİGORTALARINDA ÖDENEN TAZMİNAT TUTARI 10,2 MİLYAR LİRA OLDU 

Yapılan açıklamanın sonunda tamamlayıcı sağlık sigortalı, özel sağlık sigortalı sayısı ve prim ücretlerine dair veriler de yer aldı.  Buna göre; Tamamlayıcı Sağlık Sigortalı sayısı 2021 yılının 3. çeyreğinde 2,2 milyon iken, 2022 yılı 3. çeyreğinde 3 milyona yükseldi. 2021 yılının 3. çeyreğinde Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'nda 1,7 milyar lira olan prim üretimi ise 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 4,3 milyar liraya çıktı. 

Özel Sağlık Sigortalı sayısı 2021 yılının 3. çeyreğinde 2,5 milyon iken, 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 2,6 milyona yükseldi. Özel Sağlık sigortasında, 2021 yılının 3. çeyreğinde 6,5 milyar lira olan prim üretimi ise 2022 yılı 3. çeyreği itibarıyla 12 milyar liraya çıktı.

Tüm bunların yanında sağlık sigortalarında ödenen tazminat tutarı 2021 yılı 3. çeyreğinde 5,5 milyar lira iken 2022 yılı 3. çeyreğinde 10,2 milyar lira oldu.

Kaynak: anka