Tepebaşı Belediyesi’nin Almanya’dan kardeş şehri Treptow-Köpenick Belediyesi ile kazandığı “Kentsel Sürdürülebilirlik ve Çevre Koruma” konulu proje yarışması kapsamında ilk çalışma ziyareti, Tepebaşı’nda gerçekleşti. Almanya’dan gelen heyet, Tepebaşı’nın örnek çalışmalarını inceledi. 

Tepebaşı Belediyesi’nin dünya ve Türkiye’den kardeş şehirleri ile temasları devam ediyor. Bu kapsamda Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) tarafından Almanya ve Türkiye arasında yerel yönetim iş birliğini ve karşılıklı iletişimi güçlendirmek amacıyla düzenlenen “Kentsel Sürdürülebilirlik ve Çevre Koruma” konulu proje yarışmasını kazanan Tepebaşı Belediyesi ve Almanya’dan kardeş şehri Treptow-Köpenick Belediyesi, projenin ilk ayağı olan çalışma ziyaretini Tepebaşı Belediyesi’ne yaptı.  

Heyeti, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Suat Yalnızoğlu ağırladı.

ÖRNEK ÇALIŞMALARI İNCELEDİLER

Treptow-Köpenick Belediyesi’nden gelen AB ve Şehir Eşleştirme Sorumlusu Sonja Eichmann, Yerel Kalkınma Politikası Koordinatörü Dennis Lumme, Dini Topluluklarda Sürdürülebilirlik Derneği’nden Juliane Peschel-Paetzold ve Treptow-Köpenick Temizlik Derneği’nden Diana Franz, Tepebaşı Belediyesi’nin örnek çalışmalarını yerinde inceledi. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ODAKLI UYGULAMALAR HAKKINDA BİLGİ ALDILAR

İki belediyede de iyi uygulamaların incelenmesi ve paylaşmasını hedefleyen projenin ilk aşamasında Eskişehir’e gelen heyet, Tepebaşı Belediyesi’nin akıllı şehir uygulama alanı olan Melih Savaş Yaşam Köyü’nü, Mustafa Kemal Atatürk Su Sporları Merkezi’ni ve Tepebaşı Belediyesi ana hizmet binasını ziyaret ederek Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürülebilirlik odaklı uygulamaları hakkında bilgi aldı. Heyet ziyaretleri kapsamında Geri Dönüşüm Atölyesi’ni, Yeryüzü Ekoloji Okulu’nu ve Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nı da gezerek çevreyi korumaya yönelik yapılan hizmetler ve çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldu.  

PROJENİN AMACI

Kentsel sürdürülebilirlik alanında sivil toplumun kapasitelerinin artırılması, yerel yönetim ve sivil toplumu bir araya getirecek bir ağ mekanizması oluşturulmasının amaçlandığı projede, sosyal diyalog kanallarının geliştirilmesi, yenilikçi çözüm önerilerinin teşvik edilmesi, kentsel sürdürülebilirlik alanında somut adımların atılması planlanmakta. Belediyeler bu proje kapsamında, sivil toplum örgütlerinin kentsel sürdürülebilirlik alanında çalışmalarını destekleyecek, toplumsal değişim için imkân yaratacak kolaylaştırıcı ortaklar olacak. Bu proje, sivil toplum aktörlerini odak noktasına alırken, belediyeleri de kolaylaştırıcı ve iş birliği ortağı olarak bu aktörleri desteklemeye ve birlikte çalışmalarını sağlamaya teşvik edecek.