Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği, bu sabah Mersin’de yaşanan otobüs kazasında 9 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine bir dizi uyarıda bulundu ve bazı önlemlerin alınmasını önerdi. Dernek, “Otobüs yolcularında emniyet kemeri uygulamasının sadece otogar çıkışlarında değil, yol boyunca denetlenmesi; otoyollarda otomobillere hız sınırını 140km/h’a çıkartan kararın iptal edilmesi; Hız sınırlayıcı düzeneklerin denetimine yönelik mevzuatın devreye alınmasını” istedi.

Mersin’de bu gece meydana gelen otobüs kazasında 9 kişi yaşamını yitirdi, 30’u aşkın yolcu ise yaralandı. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği son günlerde artan trafik kazalarına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Sakarya’daki zincirleme kaza ile tamamlanan 2023 yılının son günleri, 2024 yılının ilk günlerinde yaşanan trafik kazaları ile yükselişini sürdürüyor ve ne yazık ki büyük kazaların tümünde şehirlerarası otobüsler yer alıyor. Bu sabah 9 kişi daha yaşamını yitirdi, 30 kişi yaralandı” denildi.

TECRÜBESİZ SÜRÜCÜLERİN DİREKSİYONA GEÇMESİ VE YASAL SÜREDEN FAZLA ARAÇ KULLANMALARI…

Trafik Kazalarını Önleme Derneği’nin; yaşanan trafik kazalarının ortak sebepleri ve bu tür kazaların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlere ilişkin önerilerin de yer aldığı açıklaması şöyle:

“Bu kazaların nedenlerine bakınca aşağıdaki konular ön plana çıkmakta:

“Sürücü havuzundaki yetersizlik tecrübesiz sürücülerin direksiyona geçmesine ve bu da yasal süreden fazla araç kullanmalarına yol açmakta,

Sürücüler bir odada uyumak yerine hareket halindeki otobüsün bagajındaki kabinde yatarak dinlenmeye çalışmakta,

Otogarlarda yapılan takograf kontrolleri, polisin elinde gerekli takograf veri indirme cihazları ve veri analiz yazılımı olmadığından, yeterli ve doğru şekilde yapılamamakta,

Otobüslerde fabrika çıkışı takılı ve ayarlı (100km/h) olan hız sınırlayıcı düzenekler (Speed Limitor) devre dışı bırakılmakta ve yasal hızın üzerinde kullanılmakta,

Araç muayenesinde Elektronik Sürüş Destek Sistemleri arıza tespit cihazı (OBD) ile denetlenmemekte,

Ekonomik gerekçelerle periyodik araç bakımları, sürücü sağlık taramaları yapılmamakta.

“ATS İZLEMESİ BEKLENEN SONUÇLARI VERMEZ”

Sıraladığımız teknik adımlar atılmadan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen elektronik araç takip sistemi (ATS) ile bilgilerin izlenmesi uygulamasının beklenen sonuçları vermeyeceği açıktır.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Her yıl Ocak ve Şubat aylarında Bolu’nun doğusunda yaşanan üzücü otobüs kazalarının bu yıl yaşanmaması için aşağıdaki öncelikli tedbirlerin acilen alınmasını bekliyoruz:

  1. Otobüslerin tüm tekerlerinde; tek başına kış lastiği sayılmayan M+S yerine 3PMSF (üç tepeli dağ içinde kar tanesi) logosu olan Kış Lastiği istenmesi,
  2. Hız sınırlayıcı düzeneklerin denetimine yönelik mevzuatın devreye alınması,
  3. Otobüs yolcularında emniyet kemeri uygulamasının sadece otogar çıkışlarında değil, yol boyunca denetlenmesi,
  4. Otoyollarda otomobillere hız sınırını 140km/h’a çıkartan kararın iptal edilmesi.

Bu öncelikli tedbirlerin karayolu trafik güvenliği ve insan hayatı bakımından önem taşıdığını bir kez daha kamuoyuyla paylaşırız.”