TBMM Anayasa Komisyonu’nda Anayasa’da değişiklik öngören 3 maddelik başörtüsü teklifinin görüşmeleri başladı. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin teklife ilişkin yaptığı konuşmada, “Başörtüsü meselesi bizim için hayati meseledir, bizim için imanidir. Siyaset nedir? Bizi buraya getiren inancımızdır, siyaset bunun yanında esamesi okunamayacak bir şeydir” dedi.

AKP, MHP, BBP ve Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un desteğiyle TBMM’ye sunulan ve Anayasa'da değişiklik öngören 3 maddelik başörtüsü teklifi Anayasa Komisyonu’nda görüşülüyor.

Komisyonu CHP ve İYİ Parti heyetleri grup başkanvekili düzeyinde takip ediyor. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da komisyondaki görüşmelere katılıyor. Ayrıca Yargıtay, Danıştay, bakanlıklar, üniversiteler, Türkiye Barolar Birliği, sendikalar ve derneklerin temsilcileri de komisyonu temsilcileri aracılığı ile takip ediyor.

Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, teklifin maddelerini aktararak, “Başörtüsünü yasaklayan kanun olmamasına rağmen ülkemizde yıllarca başörtüsü yasaklanmış bir daha asla geri dönmesin istemeyeceğimiz mağduriyetler ortaya çıktı” dedi. Beyazıt, Türkiye’de artık başörtüsü yasağı olmadığını dile getirerek, “Bu konuda bir hukuki düzenleme yapılması gündeme geldiğinde ise çözümün ancak anayasal düzeyde en güçlü teminat sağlanacak düzenleme ile sağlanacağı açıktır” diye düşüncesini açıkladı.

“İNSAN FITRATINA YÖNELİK TEHDİTLERİN ÖNÜNE BİR SET ÇEKİLMİŞ OLACAKTIR”

Beyazıt, teklifin ikinci maddesinin ailenin korunmasın ilişkin olduğunu kaydederek, “İnsan fıtratına yönelik tehditlerin önünde bir set çekilmiş olacaktır” dedi. Beyazıt, “İki ayrı cinsiyetin, yani kadın ve erkeğin evlenmesi ile kurulacak aile milletimizin teminatıdır” diye ekledi.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Bugün bu masa etrafından hayır başörtüsü yasak olsun diyen birisinin olmadığını düşünüyorum. Özgürlükleri isteyen insanların sayısı çoktu ama bu masalarda oturan insanların sayısı azdı. Eğer bu masada oturuyorsak her şeye66 rağmen çözemediğimiz bir şey var demektir” diye konuştu.

“KADIN VE ERKEK ARASINDAKİ MÜESSESE”

Zengin, “Türkiye’de bir kadın ve bir erkek ancak evlilik birliği gerçekleştirebilir. 41’inci maddeye baktığınızda bu hükmün altının çizildiğini söylüyoruz. Çokça kamuoyunda söylenen bir şey var. Sanki aile yeniden tarif ediliyor gibi anlatılıyor. Burada aslanda ifade edilen şey evlilik birliğinin tanımı aslında ifade edilmiş oluyor. Evlilik kadın ve erkek arasında olan bir müessese olduğunun altı çizilmiş oluyor” dedi.

“AK PARTİ DİŞİ BİR KELİME OLURDU”

Zengin, kelimelerin dişisi ve erkeği olması halinde AKP’nin dişi olacağını dile getirerek, “Bazı dillerde kelimelerin dişisi erkeği vardır. Türkçede olsaydı, bu kelimelerin dişisi ve erkeği, AK Parti dişi bir kelime olurdu. Dişi bir kelime, her şeyiyle” diye düşüncesini açıkladı.

"BİZİM İÇİN İMANİDİR"

Zengin, CHP’nin kanun teklifine ilişkin “Bu kanun teklifi zaten kanunla yapıyor olmak anlaşılmadığını gösteriyor ama içerik daha da anlaşılmadığını bize gösteriyor” diye eleştiride bulundu. Zengin, "Başörtüsü meselesi bizim için hayati meseledir, bizim için imanidir. Siyaset nedir? Bizi buraya getiren inancımızdır, siyaset bunun yanında esamesi okunamayacak bir şeydir" diye konuştu. 

CHP'li Altay, "Cesaret edemediniz, bizim sayemizde bugüne kadar getirdiniz" dedi. 

TEKLİFİN TAM METNİ

Anayasa’da değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi şöyle:

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 24’üncü maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.

Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir."

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41 inci maddesinin kenar başlığı "I. Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları" şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan "temelidir ve" ibaresi "temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.”

 

 

Kaynak: anka