(ANKARA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" kapsamında kahverengi kokarca ile mücadele çalışmaları yürütüldüğünü, popülasyonun yoğun olduğu bölgelerde gelecek sezon da yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacağını bildirerek, "Kahverengi Kokarca'yı bahane ederek üreticiden daha düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili Bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Kahverengi kokarca mücadelesine yönelik çalışmalar hasat sonrasında da ara vermeden devam edilecektir" açıklamasında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünden, kahverengi kokarca ile mücadeleye ilişkin yapılan açıklamada, mücadelenin, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle iş birliği ile sıkı bir şekilde yürütüldüğü belirtildi.

Çalışmalar kapsamında başta bu istilacı türün popülasyonunun fazla olduğu 35 ilde 196 ilçede, bin 272 teknik personelle çalışmalar yapıldığı ifade edilen açıklamada, yaklaşık 100 bin üreticiye sektör temsilcilerine ve mücadeleyi kamuoyuna aktarmaları için basın mensuplarına bilgilendirme yapıldığı anlatıldı. Konuyla ilgili eğitim filmleri, afiş-liflet-broşürler hazırlanarak üreticilere dağıtıldığı kaydedilen açıklamada, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında biyoteknik mücadele amaçlı tuzakların ruhsatlandırılarak, yaklaşık 3 bin tuzağın üreticilere il müdürlükleri aracılığıyla dağıtıldığı aktarıldı. Daha çok kışlak alanlarda mücadelesine yoğunlaşılarak yaklaşık 40 bin ev, depo, ahır vb. yerlerin ilaçlandığı, biyolojik mücadele kapsamında söz konusu illerde kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısının doğaya salındığı belirtildi.

"Gelecek sezonda da mücadelemiz devam edecek"

Açıklamada, şunlar kaydedildi: 

Belediye Başkanı Arı’ya Avrupa Konseyi’nde önemli görev Belediye Başkanı Arı’ya Avrupa Konseyi’nde önemli görev

"Gelecek sezonda da mücadelemiz artarak devam edecektir. Bu kapsamda; yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacaktır. Bölge genelinde enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır.

Kahverengi Kokarca'yı bahane ederek üreticiden daha düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili Bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Kahverengi kokarca mücadelesine yönelik çalışmalar hasat sonrasında da ara vermeden devam edilecektir. Bu süreçte üreticilerimizin İl, ilçe Müdürlüklerimizce yapılan uyarıları takip etmeleri önem arz etmektedir."

Kaynak: anka