Pandemi nedeniyle evde kalma süreci Türk halkını kuruyemiş ve kuru meyve tüketimine yöneltti. 2020'de toplam pazar büyüklüğü 514 bin ton ürüne denk gelen 18 milyar liraya ulaştı. Peyman CEO’su Kaan Baral, Türkiye’de hanelerin ortalama yüzde 98’ine kuruyemiş girdiğini söyledi.

Pandemi döneminde, sağlıklı beslenmeye yönelim, güvenilir ve hijyenik ürün talebi, kuruyemişte ambalajlı ürünlere olan ilgiyi artırdı.

2020 yılında açık ve ambalajlı kuruyemiş pazarı ciroda yüzde 31 düzeyine ulaşırken, ambalajlı kuruyemiş kategorisi, toplam pazar büyümesinin üzerine çıkarak, yüzde 45 oranında büyüdü.

Toplam kuruyemiş pazarı 18 milyar TL’ye, ambalajlı kuruyemiş pazarı ise yaklaşık 5.5 milyar TL’ye ulaştı. Toplam pazara bakıldığında satılan 18 milyar TL’lik kuruyemiş 514 bin ton ürüne denk geliyor.

2020 yılında pandeminin de etkisiyle Peyman ürünlerinin girdiği hane sayısının yüzde 19 oranında arttığını kaydeden Peyman’ın CEO’su Kaan Baral, bir haneye yıl içerisinde ortalama 25 kilogram kuruyemiş alındığını belirtti.

YÜZDE 70 ORANINDA BÜYÜME

Türk kuruyemiş sektörünün dünya pazarlarında daha büyük başarılara ulaşması için daha çok çalışılması gerektiğinin altını çizen Peyman CEO’su Kaan Baral, şunları söyledi:

“Türkiye bugün dünyanın sayılı kuruyemiş, kuru meyve üreticisi ve ihracatçısı ülkelerden biri konumunda. Anadolu’muzun zengin topraklarında yetişen bu özel ürünleri, dünyaya sadece hammadde olarak değil, güçlü markaların vizyonuyla sunmak için yatırımlara odaklanmalıyız. Tarımsal alandaki desteklerin artması ve devlet-üretici-sanayici iş birliğinin güçlenmesi, global pazar hedeflerimize ulaşmamızda en önemli etken. Peyman olarak, bu noktada üzerimize düşen görevin bilinciyle, uluslararası standartlarda üretim ve inovasyona odaklandık.”

Baral, Peyman’ın pandemide 10‘dan fazla yeni ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini ve 2020 yılında ihracatta yaklaşık yüzde 70 oranında büyüme kaydettiğini aktardı.

 

Kaynak: anka