Pandemide kullanımı zorunlu hale gelen maskeler çevresel atığa neden oluyor. Abalıoğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Hifyber, geri dönüştürülebilir hammaddelerden maske ürettiğini duyurdu.

Koronavirüs salgınında kullanımı zorunlu hale gelen maskeler ciddi bir atık sorununa neden oluyor. OceansAsia’nın raporuna göre tamamen yok olması 450 yıl süren tek kullanımlık maskeler yaklaşık olarak Avrupa'da günlük 445 milyon, Türkiye’de 6 milyon ton atığa neden oluyor. Geri dönüştürülebilir hammaddeleri kullanan Hifyber firmasının yetkilileri maskelerin artık çevresel bir sorun teşkil etmeyeceğini açıkladı.

MASKELER, GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİYOR

Çevredeki plastik atıkların azaltılmasını yönünde çalışmalarına devam etiklerini ve bu kapsamda biyolojik olarak doğada parçalanabilir özellikte filtre medyası geliştirdiklerini açıklayan Hifyber Genel Müdürü Ahmet Özbecetek, “Hifyber olarak AR-GE çalışmalarımızı 'çevreyi, insanı ve inovasyonu' odağımıza alarak yürütüyoruz. Hifyber yüz maskelerinde kullanılmak üzere geliştirdiğimiz Nanofiber Filtre Medyası'nı çevreye duyduğumuz sorumluluk bilinci ile geri dönüştürülebilir hammaddelerden üretiyoruz" bilgisini paylaştı. 

Covid öncesinde de çevreyi tehdit eden maskeler, pandemi ile birlikte atık sorununa neden oldu. OceansAsia’nın raporunda yer alan bilgiye göre Türkiye ve Avrupa’daki tahmin edilen atık miktarı şöyle:

“-84 milyon nüfuslu Türkiye'de maske kullanım oranının yüzde 80. Atılan günlük yüz maskelerinin yaklaşık 51 milyon. Toplam plastik atık miktarının ise yaklaşık 6 milyon ton.  

-Avrupa'da maskeden kaynaklı atık miktarı günde yaklaşık 445 milyon.

-Okyanuslarda yaklaşık 1,6 milyar maske yüzüyor.”

Kaynak: anka