MUSTAFA USTA

Sinop’ta terzilik yapan Hüseyin Dağlı, ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlarının alım gücünün düştüğünü belirterek, "Bazen müşteri geliyor, 10 lirayı veremiyor. 'Ben sonra alırım' deyip gidenler oluyor. Daha önceden benim burada beş tane elemanım vardı, şimdi bir tek kendim varım. Eşim de arada gelip bana yardım ediyor. İnsanlar pantolon paçalarını rahat yaptırıyordu. Biz 10 liraya paça yapıyorduk, şimdi 20 lira dediğimiz zaman sıkıntı çekiyor vatandaş" dedi.

Sinoplu terziler, ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sorunları ANKA Haber Ajansı’na anlattı. Sinop’ta 52 yıldır terzilik yaptığını belirten Hüseyin Dağlı, şunları söyledi:

"VATANDAŞLAR PANTOLON PAÇALARINI YAPTIRMAK İSTEMİYORLAR"

"İnsanların alım gücü zayıfladı. İşler çok zayıf, sıkıntı büyük. Müşteriler, tadilat olmayacak eşyaları bile getiriyorlar. 'Bir kere daha yap, biraz daha giyeyim' diyorlar. Fiyatlar arttıkça insanlar evdeki eski giysilerini getiriyorlar, tamiratlarını yapıyoruz. Tamirat parası bile sıkıntılı bir şekilde ödeniyor. Biz müşterilere fiyat söylerken çekiniyoruz, pahalı geliyor. Mesela bir müşterim geldi, 2 pantolon getirdi, üzerindeki etikete baktım bin 790 lira. 'Bu gerçek fiyat mı' diye sordum, 'Gerçek fiyat' dedi. Bunun içine altın mı koymuşlar da bu kadar pahalı aldınız? Böyle bir pahalılık olamaz. Bin 790 liraya bir pantolon acayip bir şey. Ben, emekli bir insanım. Emekli maaşımla geçinmenin imkanı yok. Buradan da bir şey kazanarak hayatımızı idam ettiriyoruz. Doların yükselmesiyle birlikte alım gücü zayıfladı, insanlar çok mağdur. Bazen müşteri geliyor, 10 lirayı veremiyor. 'Ben sonra alırım' deyip gidenler oluyor. Daha önceden benim burada beş tane elemanım vardı, şimdi bir tek kendim varım. Eşim de arada gelip bana yardım ediyor. İnsanlar pantolon paçalarını rahat yaptırıyordu. Biz 10 liraya paça yapıyorduk, şimdi 20 lira dediğimiz zaman sıkıntı çekiyor vatandaş. Her şeye yüzde 150, yüzde 200 artmış ama yük bize biniyor. Pantolon paçalarını yaptırmak istemiyorlar."

"MALİYETLER ÇOĞALDI, İŞLERİMİZ DÜŞTÜ"

Sinoplu terzi Ferhat Sönmez ise şöyle konuştu:

"Pandemiye kadar hiçbir sıkıntımız yoktu. Pandemiden sonra hayat şartları ister istemez arttığı için bizim de işlerimiz düştü. Maliyetler çoğaldı ama işlerimiz düştü. Eskiden insanlar 3-4 tane yeni pantolon alıp terzilere geliyorlardı, ama şimdi artık kullanıp yırtılan işlerini getirdikleri için maliyetlerimiz düştü. İnsanların alım gücü yok, maaşlar yetmiyor, giderlerimiz çok. Ben, şu anda her ay 3 bin lira BAĞ-KUR ödüyorum. 750-800 liraya yakın da elektrik faturası geliyor. Bir de dükkan kirasını düşünürsen, 2 bin lira da en kötü onu dediğin zaman maliyet bugün 6 bin lira oluyor."

Kaynak: anka