MUSTAFA USTA

Sinop’ta restore edilen kale surunun üzerinde Roma dönemine ait antik çağlarda oynanan ‘duodecim scriptorum’ oyununu anlatan taş oyması figür gün yüzüne çıktı.  

Sinop Kent Meydanı Projesi ve kale surlarındaki restorasyonun ardından tarihi kale surları üzerinde antik bir oyuna ait eser gün yüzüne çıktı. Figürün canlandırdığı oyun, günümüzdeki tavla oyununa benzerliğiyle dikkat çekiyor.

"BAKANLIĞA DOĞRUDAN ÇAĞRI YAPIYORUZ”

Oyunun Roma Dönemi'ne ait olduğunu belirten Sinoplu Sanat Tarihi Araştırmacısı Oya Koca şunları söyledi:

"Buradaki bulduğumuz aslında var olan eserimiz milattan önce 2. Yüzyılda, milattan sonra 4. Yüzyıl arasında çok popüler bir şekilde Roma coğrafyasında oynanan bir oyuna ait tavla taşı. Duodecim scriptorum diye 12 hat ya da 12 çizgi ya da kutu diye tabir edebileceğimiz latince karşılığında bir oyun. Çok iyi durumda. Gayet net bir şekilde görülebiliyor. Devşirme bir taş olarak ya Bizans dönemi ya da Selçuklu dönemi sur yenileme çalışmaları sırasında bu bölgede bulunup hızlıca yerine yerleştirilmiş. Biz hem kültür ve turizm bakanlığını hem de TOKİ’nin bağlı bulunduğu sayın Murat Kurum’un bakanlığına doğrudan çağrı yapıyoruz. Burada çok çeşitli unsurlara sahibiz. Gerçekten şehrimizin zenginliğini ortaya koyan bu unsurları arkeo park olarak yerinde sergilememiz ve burada bunun bir replikasını yapıp buraya koymamız ayrıca bütün kentin daha iyi kavranması, surların yerlerinin dönemlerinin, buluntuların daha iyi kavranmasını sağlayacak levhalama, tabelalama, açıklayıcı tek elden çıkma güzel bir tanıtım kampanyası bekleyebiliriz."

Görüntü dökümü:

*Oya Koca

*Detay görüntüler

*Dron ile çekilmiş kale suru 

 

Kaynak: anka