MUSTAFA USTA

Sinop Güç Birliği Derneği Başkanı Erdoğan Altay, “Bizim ilk etaplarda yardımlarımız beyaz eşya, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın idi. Ondan sonra ev eşyaları, tadilatlar vardı. Daha sonrasında bunun dışında ise burs ile ilgili konular vardı. Ama pandemi sürecinden sonra ekonomik darboğazda çok farklı ihtiyaçlar dahil oldu. Gıda malzemeleri, bez ve mama inanılmaz çoğaldı. Bize gelen 200-230 bandındaki başvuru şu anda 730’da ve sürekli artmaya devam ediyor. Bu, mağduriyetin inanılmaz derecede olduğunu gösteriyor” dedi.

Sinop Güç Birliği Derneği yöneticileri, ekonomik kriz nedeniyle kentte ihtiyaç sahibi vatandaşların sayısı ve ihtiyaç taleplerinde değişiklikler olduğuna dikkat çekti. Dernek Başkanı Erdoğan Altay, yaşanan değişimi şöyle anlattı:

“EŞYA İHTİYAÇLARININ YERİNİ BU TÜR GIDA MALZEMELERİ, BEBEK MAMALARI VE ÇOK BEZLERİ ALDI”

“Aslında bizim ilk etaplarda yardımlarımız beyaz eşya, buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın tarzıydı. Ondan sonra ev eşyaları, tadilatlar vardı. Daha sonrasında bunun dışında ise burs ile ilgili konular vardı. Ama pandemi sürecinden sonra ekonomik darboğazda çok farklı ihtiyaçlar dahil oldu. Bez ve mama inanılmaz çoğaldı. Çok şiddetle bu ihtiyaçlar bize geliyor. Aslında eşya ihtiyaçlarının yerini bu tür gıda malzemeleri, bebek mamaları ve çocuk bezleri aldı. Bu tabi bizi şaşırttı. Ama şaşkınlık sonucunda her şeyi araştırıyorsunuz. Araştırma sonucunda aslında bunun ekonomik darboğazın yansıması olduğunu bir süre sonra anlıyorsunuz. Sinop’u baz alırsak tamamen yüzde 100’lük bir mağduriyetten söz edemeyiz ama şöyle açıklayabilirim. Biz her Ramazan gıda kolisi dağıtıyoruz. Yıllardan beri yapıyoruz. Kurbanlarda et dağıtımları da oluyor. Biz 230-240 civarında insana yardım yapıyorduk. Genelde bize başvurular bu rakamlarda oluyordu. Bu işi bizimle beraber birçok dernekler de yapıyor. Onların sayılarını bilmiyorum tabi. Ama bizim 200-230 bandındaki rakamlar şu anda 730’da ve sürekli artmaya devam ediyor. Bu mağduriyetin inanılmaz derecede olduğunu gösteriyor. Yani maksimum 2 sene içinde taşıdığımız boyut nerdeyse 3 katı, 4 katı hız yakaladı. Ve bu hız artarak devam ediyor. Dediğim gibi bezler, mamalar gıdalar. İnsanlar eşyalardan geçtiler artık. Artık istedikleri tek şey, ısınma sorunları, battaniyeler, yorganlar ve bununla birlikte gitgide gıdaya dönüştü. Bu da tabi insanların inanılmaz bir mağduriyet yaşadığını gösteriyor.”

“ÇOK FAZLA AİLE EVİNİ, MUTFAĞINI GEÇİNDİREMİYOR, BUZDOLABINA KOYACAK YİYECEK BULAMIYOR”

Sinop Güç Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Arzu Dizdaroğlu da şöyle konuştu:

“Biz her zaman, 10 yıl boyunca belirli konularda yardımlar yaptık. Örneğin her yıl Ramazan ayın başında, Ramazan erzakı yaptık. Her yıl Kurban Bayramı’nda kurbanlarını kesenlerin verdiği etleri dağıttık. Ya da her yıl evi yanan olduğunda, sel felaketi olduğunda biz eşya yardımı yaptık. Fakat bu yardımların içeriği yıllar içinde özellikle de pandemiyle birlikte ve pandemiden sonra değişmeye başladı. Pandemi döneminde genel ekonomik yapı, insanların işe gidememesi, pek çok devlet memuru ya da özel şirkette çalışanların dışında olanların, yani esnaf, işletme sahipleri olanlar iş yerlerini belki de kapatma noktasına gelmesiyle çok fazla sayıda insan pandemi sürecinde, 2 yıl gibi bir süre hiç ummayacakları bir ekonomik krizi yaşadılar. Bunun üzerine bu pandemi etkileri yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlasa da insanlar yeniden işe girse de ya da işlerine gitmeye başlasalar da hem pandeminin etkisi hem de devam eden ekonomik krizin etkisiyle insanların ihtiyaçları arttı ve değişti. Yardımların sayılarının artmasıyla anlıyoruz biz bunu. Çünkü her yıl örneğin Ramazan ayında ya da Kurban ayında verdiğimiz yardımların belirli bir sayısı var. Bunların bir artış hızı var.

Bu artış hızı son 1 yıl, 1 buçuk yılda yani geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda 3 katı civarında arttı. Talep çok arttı. Kurban Bayramı’nda da aynı şekilde arttı. Bunun dışında sürekli yaptığımız eşya yardımlarının miktarı çok arttı. Bize önceden beyaz eşya ya da mobilya yardımı talebi daha az gelirken ya da sayı olarak mesela diyelim yılda 70 taneyse, 30 taneyse, bu birden 2-3 katına çıktı. Ama asıl değişim eşya yardımlarında değil de daha temel ihtiyaçlarda oldu. Örneğin gıda yardımı. Biz Ramazan ayında koli yardımında bulunurduk ve yıl içinde bizim gıda yardımı yapmamız gereken böyle bir ihtiyacın doğduğu aile sayısı çok az olurdu. Ani durumlar, işini kaybetmiş olabilir, geçim sıkıntısı çekiyor olabilir. Bir hastalık, bir sorun olabilir. O dönemi çözecek gıda yardımımız oluyordu. Ama şimdi son 1 yılda bu 2022 yılında diyebilirim ki çok fazla aile evini, mutfağını geçindiremiyor. Yani beslenemiyor, buzdolabına koyacak yiyecek bulamıyor. Kış gelince evet kimi insandan soba talebi ya da elektrik faturası maliyeti geliyor. Elektrikli sobası olsa elektrik maliyetini karşılayamıyor. Soba alayım dese soba temin etmesi birkaç bin liraya ancak halledebileceği bir şey bu. Bunu da çözemiyor. Sobası olsa kömürünü alamıyor. Kömürü bırakın evinde yiyeceğini bulamıyor. Bu çok arttı.”

Kaynak: anka