Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü'nde, "Geçen sezona göre, 2022 yılında açıklanan pamuk alım fiyatlarındaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının altında kaldı. Tarım satış kooperatiflerinin açıklamış olduğu pamuk alım fiyatları, üreticilerimiz tarafından yetersiz görüldü. Artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjı dikkate alınarak bu fiyatlar güncellenmelidir" dedi. 

Şemsi Bayraktar, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü dolayısıyla bugün yaptığı açıklamada, Uluslararası Pamuk İstişare Kurulu (ICAC) verilerine göre 2022/23 döneminde 24 milyon 984 bin ton lifli pamuk üretimi olacağının tahmin edildiğini ve bu üretimin 887 bin tonunu yani yüzde 3,6’sını Türkiye'nin sağladığını belirterek şunları söyledi:

"Geçen yıl çiftçinin pamuk üretiminden kazanması, bu yıl pamuk ekiliş alanlarında artış yaşanmasını sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu birinci tahmin verilerine göre, 2021 yılında 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi, bu yıl yüzde 11,1 artışla 2 milyon 500 bin ton olarak bekleniyor.

Geçen sezona göre, 2022 yılında açıklanan pamuk alım fiyatlarındaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının altında kaldı. Tarım satış kooperatiflerinin açıklamış olduğu pamuk alım fiyatları, üreticilerimiz tarafından yetersiz görüldü. Artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjı dikkate alınarak bu fiyatlar güncellenmelidir. Aksi takdirde pamuk üretiminde istikrarın sağlanması mümkün değildir. Yeterli gelir elde edemeyen çiftçimiz, önümüzdeki sezon üretimden uzaklaşacaktır.”

"PAMUK EKİM ALANI SON 21 YILDA HIZLA DARALDI"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Türkiye’de pamuk ekim alanlarının artırılmasına ihtiyacı olduğunu belirterek sözlerine devam etti:

“Türkiye’de hektara bin 930 kilogram olan lif pamuk verimi, 753 kilogram olan dünya ortalamasının oldukça üzerindedir. Pamukta ekim alanlarındaki değişim, çiftçinin kazancıyla yani ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkilidir. Ülkemizde 2000 yılında 6 milyon 541 bin dekar olan pamuk ekim alanı, son 21 yılda hızla daraldı ve 2021 yılında yüzde 34 azalmayla 4 milyon 323 bin dekara kadar geriledi."

Kaynak: anka