Çamlıhemşin ilçesine bağlı Topluca köyünde ailesine ile yaşayan Fahri Aydın, solunum sıkıntısı ve yüksek tansiyon nedeniyle rahatsızlandı. Aydın için aile yakınları tarafından 112 acil servis hattı aranarak yardım istendi.

Komuta Kontrol Merkezi tarafından hasta için UMKE ekipleri görevlendirildi. Yüksek rakımlı köyde yaşayan ve buz nedeniyle ulaşımda zorluk yaşayan ekipler, karla kaplı yolları aşarak Aydın'ın evine ulaştı. Sedyeyle nakil aracına taşınması zor olan Aydın'ı İlk ve Acil Yardım Teknikeri(ATT) Tolga Şengül hastayı evin altında hazır bekletilen UMKE aracına kadar sırtında taşıdı.

Kaçkar Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan Aydın'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ TEPE'DEN TEŞEKKÜR

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Rize'de etkili olan kar yağışında görev yapan tüm sağlık personelleri ile gönüllü olarak müdürlük koordinesinde çalışarak vatandaşların kar yağışında mağdur olmaması için çalışan tüm personele teşekkür etti.

Kar yağışının, hastalara ulaşmakta bazı zorluklar çıkardığını bu durumun özellikle acil hastalar ve hamilelerle diyaliz hastaları gibi kronik hastalığı olanları etkilediğini aktaran Tepe, bu hastaların bazılarını Rize Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu'nda ücretsiz misafir ettiklerini ve diyaliz ünitelerine verilen talimatla seans zorunluluğunu da kaldırdıklarını, diyaliz hastalarının kar engeli ortadan kalkıncaya dek ‘diyaliz seansına geç kaldım' endişesi yaşamayacaklarını kaydetti.

Yoğun kar yağışında ve sonrasında başta kar ambulansları ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olmak üzere ilgili birimlerin tümünün aktif çalıştığını ifade eden Tepe, şöyle devam etti:

"Ayrıca gönüllülük esasına dayalı kurulan; bünyesinde dağcılardan itfaiye, AFAD ve sağlık personeline kadar geniş yelpazede birçok birimi barındıran Rize Kurtarma Ekibi (RİKE), birçok kurtarma operasyonunda aktif olarak görev yapmıştır. Yine RİKE bünyesinde görev alan Rize, Çayeli ve Ardeşen off-road ekipleri 4x4 paletli modifiyeli araçlarıyla sağlık personeli eşliğinde, ulaşım engeli yaşayan diyaliz ve diğer hastaların nakillerinde görev yapmışlardır. Bu süreçte üstün gayret göstererek, özverili ve başarılı bir şekilde çalışan hem 112 acil  ve UMKE ekiplerimize, hem de off-road ekiplerine teşekkür ediyorum. Ayrıca araç ve personelleriyle bu süreçte bize destek olan Rize Orman İşletme Müdürlüğü ile Tarım Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü çalışanlarına da ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” 

Kar yağışının etkili olduğu günden bu yana ambulans, UMKE araçları,  kurumlarımızın 4x4 arazi tipi araçları ile toplam 725 hasta taşıdıklarını belirten Tepe, off-road ekipleri ile de yoğun kardan dolayı ulaşılamayan evde sağlık hizmeti alması gereken 120 hastaya ulaşarak, tedavi olmalarını sağladıklarını belirtti.

Editör: TE Bilişim