Polisan Holding, 2022 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre konsolide gelirlerini yüzde 149,7 artırarak 2 milyar TL’ye, kombine gelirlerini ise yüzde 111,6 oranında büyüyerek 3,3 milyar TL’ye çıkardı. Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu, “Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlamaya, Amerika ve Avrupa’da beklentileri aşan enflasyona, Rusya – Ukrayna savaşının gölgesindeki enerji tedarik belirsizliğine rağmen süreci iyi yönettik” dedi.

Kimya, boya, liman işletmeciliği ve gayrimenkul alanlarındaki faaliyetleri bulunan Polisan Holding, 2022’nin ilk altı ayına dair verilerini açıkladı. Buna göre, Polisan Holding, yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre konsolide gelirlerini yüzde 149,7 artırarak 2 milyar TL’ye çıkardı. Holding, konsolide FAVÖK marjını 1,5 puan yükselterek yüzde 19,4’e, net karını da yüzde 298,2 oranında artırarak 317 milyon TL’ye yükseltti.  

Polisan, Kansai Boya’nın dahil olduğu kombine finansal sonuçlarda da başarı kaydetti. Polisan Holding, kombine gelirlerini yüzde 111,6 oranında büyüterek 3,3 milyar TL’ye, kombine FAVÖK marjını ise 1,9 puan artışla yüzde 18,3 yükseltti. Polisan Holding’in kombine net karlılığı ise yüzde 322,4 oranında büyüdü ve 328 milyon TL olarak gerçekleşti.

Finansal sonuçlarını Polisan Holding CEO’su Mehmet Hacıkamiloğlu değerlendirdi. Hacıkamiloğlu Polisan Kansai Boya, Polisan Kimya, Poliport ve Polisan Hellas şirketlerindeki son durum hakkında şu bilgileri paylaştı:

“ENFLASYONUN OLUŞTURDUĞU BASKI, TÜRKİYE DEKORATİF BOYA PAZARINDA TALEPTE YAVAŞLAMAYA NEDEN OLDU: Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlamaya, Amerika ve Avrupa’da beklentileri aşan enflasyona, Rusya – Ukrayna savaşının gölgesindeki enerji tedarik belirsizliğine rağmen süreci iyi yönettik. Global pazarda yükselen hammadde maliyetleri ve enflasyonun oluşturduğu baskı, Türkiye dekoratif boya pazarında talepte yavaşlamaya neden oldu. Polisan Kansai Boya olarak hem süreci yönetmek hem de müşterilerimize kaliteyi daha ekonomik rakamlarla sunmak adına yılın ilk yarısında piyasaya tanıttığımız yeni ekonomik ürün grubumuz büyük beğeni gördü.

363 MAĞAZASINDA ETKİN BİR İLETİŞİM ÇALIŞMASI YÜRÜTTÜK: Bütün bunların yanı sıra Türkiye genelindeki 5 bin 200’ü bayimizle, aynı şekilde iş birliği içinde bulunduğumuz 3 market zincirinin 363 mağazasında etkin bir iletişim çalışması yürüttük. E-ticaret tarafımızı da güçlendirdik. Hem ürün hem de operasyon tarafında yürüttüğümüz başarılı strateji boya tarafına ciddi anlamda pozitif katkı sağladı.

YURT DIŞI MAĞAZALARINDA MARKA ALGISINI GÜÇLENDİRDİK: Boya tarafında ihracat yaptığımız 26 ülkede pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdik. Sayısı 127 ulaşan yurt dışı mağazalarında da marka algısını güçlendiren çalışmalar yürüttük.

POLİPORT’TA TANK DOLULUK ORANI TAM KAPASİTEYE ULAŞIRKEN, YENİ TANK YATIRIMLARI DEVAM ETTİ: Liman operasyonlarını yürüttüğümüz Poliport’ta nisan ayında bakımı tamamlanarak faaliyete başlayan 200 metrelik kuru yük iskelemizde, verimlilik odağı ile işgücü ve ekipman alanında da iyileştirmeler yaptık. Terminalde tank doluluk oranlarımız tam kapasiteye ulaşırken, sıvı yük depolama kapasitemizde 20 bin 000 metreküp artış sağlayacak yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

KATMA DEĞERLİ FENOL REÇİNE ÜRÜNLERİYLE İHRACAT GELİRLERİ ARTTI: Yakın zamanda yeni reçine tesisinde deneme üretimleri başlayacak. Polisan Kimya tarafında dış pazara yönelik ürün çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Katma değeri yüksek fenol reçine ürün grubuna odaklandık ve dış pazarlardan gelen yoğun talebe karşılık vermeyi önceliklendirerek, formaldehit ürün grubu ihracatının toplam gelirlerimiz içerisindeki payını yüzde 20’ye kadar yükselttik. İhracat pazarımız, Romanya, Bulgaristan, İtalya, Yunanistan, Kosova, İsrail, Mısır ve Avustralya’dan oluşuyor. Balkanlar ve Avrupa’yı ihracat için hedefledik. Bu kapsamda çalışmalarına hız vereceğiz.

POLİSAN HELLAS, OPERASYONEL KARLILIĞA ODAKLANDI: Polisan Holding’in bağlı ortaklığı Polisan Hellas, Yunanistan ve Balkanlardaki tek Polietilen Tereftalat (PET) ve öncü r-PET granül üreticilerinden biri. Pandemi boyunca, tedarik zinciri ve etkin çalışma sermayesi yönetimi sayesinde artan operasyonel karlılığımızı en iyi seviyeye çıkaracak stratejimizi başarı ile uygulamaya devam ediyoruz. Bu dönemde, enerji tüketimini azaltmaya yönelik çalışmalar ve ekipmanlarımızda güncellemeler yaptık. Global lojistik problemleri yavaş yavaş geride kalırken, önümüzdeki zamanlarda artması olası Uzakdoğu rekabetine karşılık, farklı senaryolar üzerinde çalışmalar başlattık. 

POLİSAN TESİSLERİNDE RÜZGÂR ENERJİSİ KULLANIYOR: Polisan Holding olarak, yarattığımız tüm çevresel etkilere odaklanarak iklim değişikliği ile mücadelemize devam ediyor; yeni vizyon, misyon ve değerlerimiz ile oluşturduğumuz stratejilerimizi hayata geçiriyoruz. Refinitiv tarafından BİST adına uluslararası sürdürülebilirlik kriterleri esas alınarak yapılan değerlendirmelerde, Şirketimiz, raporlama döneminde Çevre, Sosyal ve Yönetişim (ESG) performans notu ile kimya sektöründe dünya genelinde değerlendirmeye dahil olan 353 şirket arasında 72. olarak konumlandırıldı ve 6 yıldır Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki yerimizi korumaya devam ediyoruz. Grup şirketlerimizden Polisan Kimya, Poliport ve Polisan Kansai Boya’da enerji ihtiyaçlarının yüzde 50’si rüzgârdan tedarik ediyoruz. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük sağlayıcılarıyla çalışıyoruz. Yürüttüğümüz sürdürülebilirlik çalışmaları sonucu 2012 yılına göre doğrudan ve dolaylı kontrolünde olan (Kapsam I-II) karbon yoğunluğu azaltım oranımızı da yüzde 53’e çıkardık. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak 2025 yılına kadar elektrik enerjisi kullanımı kaynaklı karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi hedefliyoruz.”

 

Kaynak: anka