BURHAN DEMİRCİOĞLU

Osmaniye semt pazarında pancar satan Hasan Süt, "Alım gücü yok geçen seneye göre, geçen sene 300 kilo gram satıyorsak, bu sene 150 kilogram satıyoruz, düşüyor yarı yarıya. Müşteri 'pahalı' diyor, 'of' diyor, alamıyor" dedi. Çilek satıcısı Nesrullah Ünalan ise "Daha önceki yıllarda tek tük kilo ile alan oluyordu ama son yıllarda artık milletin kilo ile alım gücü olmadığından dolayı yarım kilo yazmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Osmaniye semt pazarında pazar esnafı satışların düşmesinden, vatandaşlar ise ürünlerin hapalı olmasından yakındı.

"SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ"

10 yıldır pancar satıcılığı yapan Hasan Süt şunları söyledi:

"Geçen sene 4 liraya 5 liraya alıyorduk, doğrayıp 10 liraya satıyorduk, doğranmamışı da 7 liraya satıyorduk. Bu sene 12 liraya, 11 liraya alıyoruz, onu 14 liraya satıyoruz, doğradığımızı da 20 liraya satıyoruz bu sene. Alım gücü yok geçen seneye göre düşük. Geçen sene 300 kilogram satıyorsak, bu sene 150 kilogram satıyoruz, düşüyor yarı yarıya. Müşteri 'pahalı' diyor, 'of' diyor, alamıyor. '10 liraya ot mu olur' diyor. 10 liraya alıp 12 liraya veriyoruz '12 liraya ot mu olur, Allah’ın dağından geliyor' diyor. Bunun işçiliği var, mazot var şeyi var. Sıkıntı... Milletin alım gücü yok. Herkes kazanına göre 3 kilo alan var, 5 kilo alan var, 2 kilo alan var ama geçen seneye göre 5 kilo alan 2 kilo alıyor, alamıyor pahalı diyor. Her şey pahalı, yapacak bir şey yok. Geçen sene mazot 6 liraydı şimdi 22 lira 23 lira.”

"KİLO İLE ALAN YOK O YÜZDEN YARIM KİLOSUNU YAZDIK"

Tezgahına yarım kilo çileğin fiyatını koyan esnaf Nesrullah Ünalan, şunları söyledi:

"15 yıldır pazarda esnaf olarak çilek satıyorum. Artık daha önceki yıllarda tek tük kilo ile alan oluyordu ama son yıllarda artık milletin kilo ile alım gücü olmadığından dolayı yarım kilo yazmak zorunda kalıyoruz. Yarım kiloyu da tek tük aldıklarından bazen 250 gram, 150 grama kadar düşüyor bu. Müşteri geliyor kilosu değil yarım kilosunu bildiği için yarım kilo veriyoruz öyle anlaşıyoruz. Daha önceki kilo hesabı satmıyoruz, yarım kilo hesabı satıyoruz, 250 gram hesabı satıyoruz. Bu taneye kadar gidecek olarak da gözüküyor, tane tane satacağımızı görüyorsunuz. Çilek mevsimi olmadığı halde yine ucuz fiyata veriyoruz, uygun fiyata veriyoruz ama milletimizin alım gücü yok. Halen yine ucuz olduğu halde alamıyorlar."

"GİDİŞAT İYİ DEĞİL PAZARLAR DURMA NOKTASINDA"

Bir başka pazar esnafı Samet Özgel ise şu ifadelere yer verdi:

"Pazarda satışlar oldukça zayıf hatta bitme noktasında. Bakın bugün sabah saatin kaç olduğunu bilmiyorum 25 liralık satış burada yapmışız, 24 liralık da üç tane pırasa sattık 8 liradan. Büyük bir kâr marjımızda yok, işgaliyelerimiz zaten öyle, mazot dersen öyle. Bir de ben üreticiyim, çiftçiyim. Ispanağın durumu rezil. Ben 15 dönüm ıspanağımı sürdüm, ıspanak satmıyorum artık tezgahımda. Şu lahananın maliyeti 5-6 lira çiftçiye, biz burada 10 liraya satamıyoruz. Gidişat iyi değil, pazarlar zaten bitmek üzere, durma noktasında, sadece pazar değil bütün esnaf aynı şekilde. Nereye gidersen git bugün lokantaya da gitsen aynı sıkıntı, giyimciye de gitsen aynı sıkıntı, her yerde aynı sıkıntı var. Ülke uçuyor canım."

"CANIMIZ İSTİYOR"

Pazarda pancar almak isteyen Hasibe Köse ise, "20 lira diyor ama çok pahalı, alamıyorum aha çocuk seviyor. Geçen sene 10 liraya alıyordum, 15’e alıyordum şimdi 20 lira diyor. Çok pahalı nasıl olacak şimdi? Canımız istiyor ama çocuk seviyor biliyor her zaman alıyorum. Cebimde 30 lira para kaldı" dedi.

 

 

Kaynak: anka