CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre yıllık 490 bin ton buğday tohumunun yalnızca 89 bin tonunu artık Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) veriyor. Yani buğdayın 5’te 1 tohumu TİGEM dışından sağlanıyor. Çiftçilerimizin daha iyi kalitede verim alacakları tohum geliştirilmedikleri görülüyor. Güneydoğu Anadolu’da Ceyhan 99 adıyla üretilen buğday dışında İç ve Orta Anadolu’da, Trakya’da da TİGEM’in üretimini geliştirecek buğday tohumunu üretmesi şart. Çünkü çiftçimiz bu anlamda girdilerdeki sağlanacak desteklerle gelişebilir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay raporlarına göre Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (TİGEM) Anadolu ve Trakya’da üreticilere hitap edecek çeşitte buğday tohumunu üretmediğini söyledi. Gürer konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 1926 yılından beri ülkemizde tarımın gelişmesi için çalışmalar sürdürüyor. Son yıllarda ise TİGEM değiştirildi. 35 çiftliğinin 18 tanesi özel sektöre kiralandı. Verimli arazileri olan bu çiftlikler kiralandıktan sonra 17 çiftlikte çalışmalarını sürdürüyor. Bu çiftliklerde özellikle tohum ıslahı yönünde çalışmalarda bulunuyor. Bu bağlamda ülkemizde buğday tohumu içinde TİGEM uzun yıllar önemli bir üretim alanı oldu. Son yıllarda ise TİGEM’in buğday tohumu üretiminde Güneydoğu Anadolu dışında İç ve Orta Anadolu dışında Trakya’yı ıslahatçılarla, daha çok ithalatçılara bıraktığı görülüyor. Ceyhan 99 türünde bir ürünle yalnızca Güneydoğu Anadolu’da pazar bulduğu ortaya çıktı. Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre yıllık 490 bin ton buğday tohumunun yalnızca 89 bin tonunu artık TİGEM veriyor. Yani buğdayın beşte bir tohumu TİGEM dışından sağlanıyor. Çiftçilerimizin daha iyi kalitede verim alacakları tohum geliştirilmedikleri görülüyor. Bunun geliştirilmesi şart, Güneydoğu Anadolu’da Ceyhan 99 adıyla üretilen buğday dışında İç ve Orta Anadolu’yla, Trakya’da da TİGEM’in üretimini geliştirecek buğday tohumunu üretmesi şart. Çünkü çiftçimiz bu anlamda girdilerdeki sağlanacak desteklerle gelişebilir.

"SUDAN'DA KURULAN ŞİRKETE İKİ YILDA 800 BİN LİRALIK AKTARIM SAĞLANMIŞ"

TİGEM Sudan’da, Nijer’de, Endonezya’da gidip tarımı geliştirme çalışmaları yapıyor. Oysa ülkemizde bu bağlamda yapması gerekli çok iş var. Sudan’da kurulan şirkete iki yılda 800 bin liralık aktarım sağlanmış oysa bu kaynaklar ülkemizde kullanılmalı. Yurt dışında tarımı geliştirme yerine, ülkemizde tarımı geliştirecek çalışmaların yapılması ihtiyaç durumunda, o nedenle TİGEM gibi çiftçiye destek için kurulmuş kuruluşların ülkemizdeki sorunlara eğilmesi, buğdayın tohum çeşidini geliştirip verim alınacak, İç ve Orta Anadolu’yla, Trakya’da sonuç verecek buğday tohumunu geliştirmesi beklentidir. Sayıştay raporunda da ifade edildiği gibi, yalnızca Ceyhan 99 ile Güneydoğu Anadolu’da buğday tohum pazarında yer almak yerine TİGEM, İç Anadolu’da, Orta Anadolu’da, Trakya’daki tahıl ambarı, tahıl deposu olan bu bölgelerde üretimi artıracak tohumları üretme çalışmalarında bulunmalıdır."

 

Kaynak: anka