ENES CAN ÖZMEN

Niğde’de sezonun ilk patatesi Altunhisar’da ekildi. Çiftçi Osman Başer, “Adam hiç tarla ekmiyor, 'ben çiftçiyim' diyor gidiyor, tarlaya yaptırıyor desteği. O alıyor, ondan sonra çıkıyor, 'ben bu kadar çiftçiye destek verdim' diyor biz bu desteği hiç görmedik” dedi.

Niğde'nin Altunhisar ilçesinde ekim yapan vatandaşları ziyaret eden CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem çiftçilerin sorunlarını dinledi. 

Niğdeli Çiftçi Ramazan Yiğit, "Geçen sene şeker gübresinin tonunu bin 800 TL'ye aldık bu sene 7 bin 100 TL'ye aldık. Bu maliyetler yüzünden geçen sene 100 kilogram şeker gübre atıyorduk şu an 50-60 kilogram gübre atmak zorunda kalıyoruz. Ürünümüzün kalitesinde düşüklük nasıl olur bilmiyorum ama Allah sonumuzu hayır eylesin. Verim kaybı da yaşayabiliriz geçen sene attığımız gübrenin yarısını atıyoruz" dedi.

"MAZOTUN LİTRESİ 6 TL'YDİ"

Çiftçi Osman Başer, "Ben 150 kilogram gübre kullanıyordum şu anda 120 kilograma düşürdüm, peki bundan biz nasıl verim alacağız? 5 ton alıyorsak 3-4 ton alacağız artık.  3 bin TL'ye çıkmış gübrenin tonu, mazotun litresi 6 TL’ydi şu anda 22 TL. Kaça katladı zamlar biz zaten ekime başladığımız zaman. Bu adam zam veriyor sürekli zam zam, artık biz bunun altından kalkamaz duruma geldik. Buna bir çare bulsunlar. Çiftçiyi hiç destekleyen yok, çiftçiye destek veriyorum diyor" diye konuştu.

"BİZ SADECE KARNIMIZ DOYSUN İSTİYORUZ" 

Çiftçi Osman Başer konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Destek alamıyoruz, sonra adı destek veriyor oluyor. Böyle destek hiç görülmüş mü? Artık bununla ilgilensinler. Adam hiç tarla ekmiyor, 'ben çiftçiyim' diyor gidiyor tarlaya yaptırıyor desteği. O alıyor, ondan sonra çıkıyor 'ben bu kadar çiftçiye destek verdim' diyor biz bu desteği hiç görmedik. 500 dekar tarla ektim gelsin tek tek göstereyim mazot 22 TL nasıl ekeceğiz ben bu mazotla tarla ekiyorum 300-400 TL’ye şimdi bin 500 TL doldurdum bugün ikindiye kadar yetmedi bitti. Ne olacak bu, nasıl ekeceğiz, biz ekmesek kim ekecek bunu? Böyle olursa hepimiz bırakacağız, hangi bankaya gidersem borcum var. Tarım Krediye gidiyorum zaten 10 TL fazla gübre fiyatları falan güya adı Tarım Kredi. Bilmiyorum biz bu işin işinden çıkamadık. Çiftçiye destek vermese çiftçi biter hayvancılık da yapıyorum o da aynısı. Yem çuvalı 300 TL. Biz fazla bir şey istemiyoruz sadece karnımız doysun yeter."

"GÜBRE BU SENE 7 BİN 100 TL, NASIL ALALIM?"

Niğdeli çiftçi Ramazan Yiğit ise şunları söyledi:

"Geçen sene şeker gübresinin tonunu bin 800 TL'ye aldık bu sene 7 bin 100 TL'ye aldık. Bu maliyetler yüzünden geçen sene 100 kg şeker gübre atıyorduk şu an 50-60 kg gübre atmak zorunda kalıyoruz. Ürünümüzün kalitesinde düşüklük nasıl olur bilmiyorum ama Allah sonumuzu hayır eylesin. Verim kaybı da yaşayabiliriz geçen sene attığımız gübrenin yarısını atıyoruz. Tarım Kredi'den geçen sene 20 bin liralık limitim vardı ektiğim patatesin yarısını alıyordum bu sene 100 bin liralık limit açtırdım gene yetmedi. Ekimi mecbur yapıyoruz çiftçi üretmez ise halk ne yiyecek. Afgan işçimiz geçen sene 2bin 500 liraya çalışıyordu bu sene 5 bin liraya çalışıyor."

"ÇİFTÇİYE EKİN DİYORLAR AMA DESTEK VERMİYORLAR"

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem ise şunları söyledi:

"Çiftçi üretim yapmak istiyor ancak yeterli desteği göremiyorlar, ürünlerin çok yüksek olmasıyla yani girdi maliyetlerinin aşırı yüksek olmasından dolayı yeterli ekim yapılamıyor alanlar genelde boş. Bu bölgede yüzde 50 patates ekiminde düşüklük var. Mesela ekin demesi kolay insanlara her yeri ekin diyorsunuz ama yeterli desteği vermiyorsunuz. Gübre fiyatları almış başını gitmiş, mazot deseniz öyle sulamada kullanılan elektrik fiyatı yüzdeleri geçen zamlara ulaşmış yani bu çiftçi bu maliyetlerle bu işin altından kalkamaz. Ekim alanları düşerse üretim azalır tüketiciler de zor şartlarda yaşamlarını sürdürmek zorunda kalır."

Kaynak: anka