Sivil toplum örgütleri, çevreciler ve yurttaşlar tarafından Muğla Menteşe Bayır Mahallesi’ne yapılması planlanan çimento fabrikası için verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı başlatılan kampanyada toplanan 18 bin 330 imzalı dilekçe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne verildi. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, fabrikanın çevreye geri dönülmez zararlar vereceğini belirterek, “Biz yatırıma karşı değiliz. Çimento fabrikası açılabilir mi? Evet, açılabilir. Muğla'nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz” dedi.

Sivil toplum örgütleri, çevreciler ve yurttaşlar tarafından Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde çimento fabrikası kurulması için verilen ÇED olumlu kararın iptaline ilişkin başlatılan imza kampanyası sona erdi. Toplanan 18 bin 330 imzalı dilekçe, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Daha sonra Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve Eğitim-Sen Muğla Şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, açıklamada şunları söyledi:

“Muğlamız cennet bir il, dünyanın cennet bir köşesi. Tarımı ve turizmi ile ülkemize önemli katma değer sağlamaktadır. Muğlalılar olarak bu güzelliği yarınlara bırakmak için Muğla'nın her köşesinde mücadele veriyoruz. Bayır'da yapılmak istenen çimento fabrikası doğamıza ve su kaynaklarımıza geri dönüşü olmayan zararlar verecektir.

“BU FABRİKANIN YERİ YANLIŞTIR”

Buraya fabrika yapılmasına izin verenlerin vicdanına sesleniyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyoruz. Bu proje yanlıştır. Muğla'nın göbeğinde çimento fabrikası yapmak yanlıştır. Doğru bir proje değildir. Çevre Şehircilik Bakanı televizyonlarda Bodrum'da kaçak olduğu için yıkılan evlerin fotoğraflarını gösteriyordu. Çevre Şehircilik Bakanı'na sesleniyorum. Bodrum için gösterdiğiniz duyarlılığı Bayır'daki çimento fabrikası içinde göstermenizi bekliyoruz. Artık gelişmiş ülkelerde çimento fabrikası açılmıyor, çimento fabrikaları da kapatılıyor. Biz yatırıma karşı değiliz. Çimento fabrikası açılabilir mi? Evet, açılabilir. Muğla'nın göbeğine hançer gibi çimento fabrikasının saplanmasını istemiyoruz.

“TARIM ARAZİLERİ ZARAR GÖRECEK”

Çimento fabrikasının kurulması planlanan bölgede 2 tane baraj bulunmaktadır. O barajlardan gelen suyla bölgedeki tarım arazileri sulanmaktadır. Bu fabrikadan çıkacak kimyasal maddeler barajlara dolayısıyla bölgedeki tarım arazilerini sulayan sulara karışacak. Ayrıca insanlar etkilenecek. Bu fabrikaya nasıl ÇED olumlu raporu verildi anlamak mümkün değil.

“BU PROJE ACİLEN İPTAL EDİLMELİDİR”

Sayın Cumhurbaşkanı’na, Çevre Şehircilik Bakanı’na sesleniyorum. Bayır'daki çimento fabrikası projesi iptal edilmelidir. Bu projeye bölge halkı karşı. Projenin iptal edilmesi için toplanan binlerce imzayı Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim ettik. Dikkate almalarını bekliyoruz. ÇED raporu tekrardan incelenmeli ve iptal edilmelidir.”

 

Kaynak: anka