İlaç zammının bulunmayan ilaç sayısını azaltacağını ifade eden Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, eczacıların sorunlarının ise bir çözüme kavuşturulmadığını söyledi. Sönmez, "İlaç zammı bizim hiçbir derdimize derman olmadı. Zam aldıkça zarara uğruyoruz, karlılığımız eriyor. Sadece vatandaşların ilaca ulaşacak olmalarına seviniyorum" dedi.

Malatya Eczacılar Odası Başkanı Eczacı Ebru Sönmez, ilaç fiyat zammının eczacıların istediği bir şey olmadığını ifade ederek, bunu giderleri artan ilaç sanayisinin istediğini belirtti.

"İLAÇ ZAMMI İLAÇ YOKLARINI AZALTACAK"

İlaç zammının eczacılar ve vatandaşlara yansıyacağını kaydeden Sönmez, "Halkımız ilaca ulaşmakta zorluk çekti. 27 Kasım mitinginde ilaç yokları ile hastalarımızın ödedikleri ilaç fiyat farklarını vurguladık. İlaç zammıyla ilaç yokları bir nebze olsun rahatlayacak. Normalde şubat ayında yapılması beklenen zam aralık itibariyle geldi. İlaç sanayisini bir nebze rahatlatacağı için ilaca ulaşımımız kolaylaşacaktır. Bu konuda Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz" dedi.

"HALKLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ"

Sönmez, ilaç zammı yapılırken, vatandaşların ödedikleri farkın artmasını istemediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu kez halkla karşı karşıya kalan biz oluyoruz. 'Sigortam var, Bağ-Kur’luyum, emekliyim neden bu kadar fark ödüyorum' diye bize soruyorlar. İlaç yoklarından sonra bu defa fiyat farklarında sorun yaşayacağız. O nedenle ilaç zammının kamu fiyatlarına da gelmesi gerekiyor. Biz ilaç zammını sadece ilaçlar piyasaya çıksın diye istedik. İlaç zamları eczacıları daha çok zarara uğratıyor. İlaç Fiyat Kararnamesi var, bu sene çok dile getirdik. İlaç fiyatları arttıkça kademelerimiz artıyor ve kademelerimiz arttıkça karlılık oranımız düşüyor.

"ZAM ALDIKÇA KARLILIĞIMIZ ERİYOR"

27 Kasım’da eczacıların sorunlarını dile getirdik ama hiçbiri çözülmedi. Sadece ilaç yokluğu sorununu çözecek. İlaç sanayisinden bu konuda adımlar bekliyoruz. Biz, biz istemeden eczacıların hakkı ne ise verilsin. Kamudakiler, uzman, yardımcı ve eczanedeki eczacılarımıza hak ettiği değerin verilmesini istiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın bundan sonraki çalışmalarında eczacılar için iyileştirmeler olacağını düşünüyorum. Gerçekten heyecanla bekliyoruz yoksa eylem sürecimiz devam edecek. Mitingde sesimize cevap veren olmazsa kapatmaya kadar gideceğiz. Bunda da kararlıyız. İlaç zammı bizim hiçbir derdimize derman olmadı. Zam aldıkça zarara uğruyoruz, karlılığımız eriyor. Sadece vatandaşların ilaca ulaşacak olmalarına seviniyorum.

"BAKANLIĞIN BİR YAPTIRIM UYGULAMASINI DOĞRU BULMUYORUM"

Bu sıkıntılar bir nebze olsun geçecek. Sağlık Bakanlığı geçen günlerde nöbetçi eczane kılavuzunu açıkladı. Gerçekten bunu üzülerek izledim. Bizim nöbetlerdeki yoğunluğumuzun sebebi ilaç yokluğu, eczane sayılarının azlığı değil. Bakanlığımızın bunu görmesini istiyoruz. Malatya’da 35 eczaneden bir tanesinin nöbetçi olması durumunu sağlıyoruz. Nöbetçi eczanelere gidiyorum, iğne atsanız yere düşmez. 35 eczaneden birini nöbetçi yaptık ama bu sorun çözülmedi. Malatya’da bu sorunu hala yaşıyoruz. Demek ki sıkıntımız nöbetçi azlığından değil, ilaç yokluğundan. Hasta kapı kapı geziyor ilacı bulamayınca, ilaç bulduğu eczanenin önünde bekliyor. Biz bu ilaç yokluğu sıkıntılarını çözmeliyiz. Nöbetçi eczaneyle ilgili sıkıntı yok, biz onu yerelde çözüyoruz. Pandemi döneminde yoğunluk oldu nöbetçi sayısını artırdık. Her ilde başkanlarımız bu kararları alıyorlar. Bununla ilgili bakanlığımızın bir yaptırım uygulamasını ben doğru bulmuyorum. Bu oda başkanlarının yetkisi alanındadır. Dikte ettirilerek, 35 eczaneden bir tanesini nöbetçi yaptırırsak orada ciddi sıkıntılar başlayacaktır. İlaç yoklukları çözüldü, bundan sonrasında oda başkanlarına yoğunluğun devam etmesi halinde nöbetçi eczanelerin gözden geçirilmesi tavsiye edilebilir ama karar olarak dikte ettirilemez. Bu bence yanlış bir karardı."

 

Kaynak: anka