CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklanan Ali Osman Akat’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu L’Actone Holding'in ürünlerinin Meclis'e alınmasını TBMM Genel Kurulu gündemine getirdi. Özel, “Bu firma, TBMM ile nasıl ilişkilendi, bunun bütün şeffaflığıyla ortaya çıkması lazım. Kaç kere ihale yapıldı, başka hangi firmalar girdi, ne kadar alındı, bu firma bu kadar uzun zaman nasıl ilişki kurdu? Bir de bu firmanın Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin metanol tespit ettiği ürünleri acaba Meclis’e de yollandı mı” diye sordu. 

TBMM Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Haydar Akar Başkanlığı’nda bugün saat 14:00’da toplandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yerinden söz alarak uyuşturucu kaçakçılığı suçundan tutuklanan Ali Osman Akat’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu L’Actone Holding’ten Meclis’e hijyen seti alınmasını gündeme taşıdı.

Özel, hijyen setinde yer alan kolonya ve dezenfektan şişelerini göstererek yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

O GÜNDEN BUGÜNE HEP BU FİRMA VAR: Pandeminin ilk başında Meclis’teki bütün odalara ve Meclis Genel Kurulu’na şu an önümüzde olan, elimizde olan bu kolonyalar ve dezenfektanlar gönderilmişti; o günden bugüne bu marka hiç değişmedi. Hatta ilk başta otomatik olarak yeni bir ürün gelince burada herkes döndü, baktı ve Tekirdağ menşeli bir firma olunca -siyasette böyle meraklar son derece normaldir- hatta Sayın Şentop'un yönettiği sanıyorum 23 Nisan özel oturumunda bu Tekirdağ firması dikkat çekmişti. Sayın Şentop da bunların Meclise -o dönem için tabii, o aşamada- ücretsiz verildiğini... ‘Oradan bir şey çıkmaz’ gibi bir iletişimimiz de olmuştu kendisiyle. O günden bugüne hep bu firma var. Dün kamuoyuna mal oldu ki bu firmanın sahibi Ali Osman Akat aralık ayında 111 kilo uyuşturucuyla yakalanmış ve tutuklanmış. Tabii, bunun üzerine bu firmaya gözler çevrildi; çevrilince enteresan bilgiler ortaya çıktı. Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi, bu firmanın, içinde tehlikeli derecede metanol içeren ve körlük yapabilecek riskteki ürünlerinin Türkiye'ye iade edildiğini falan da raporlaştırmış. Bu konu ciddi bir konu.

BU FİRMA, TBMM İLE NASIL İLİŞKİLENDİ: Meclis Başkanlığı’ndan bir açıklama yapılması gerekiyordu, Genel Sekreterlik bir açıklama yapmış. Genel Sekreterliğin açıklaması iyice tuhaf; diyor ki ‘biz, ihaleyle alıyoruz. Bu firma da aldı ama konunun kamuoyunca... Dünden önceki son ihaleyi 28 Mart 2022'de başka bir firma aldı’ diyor. Yani şöyle bir şey çıkıyor: Aralık ayına kadar, Ali Osman Akat 111 kilo uyuşturucuyla yakalanana kadar bu firma almış, kamuoyunun bilmediği ama Ali Osman Akat'ın tutuklandığı günden sonra yapılan ilk ihaleyi bu firma almamış, başka birisi daha ucuz teklif vermiş. Bu firma, Türkiye Büyük Millet Meclisi’yle nasıl ilişkilendi, bunun bütün şeffaflığıyla ortaya çıkması lazım. Sizin de mensubu bulunduğunuz Başkanlık Divanı’nın bu konunun üstüne gitmesi lazım. Elbette soru önergelerimiz olacak ama kaç kere ihale yapıldı, başka hangi firmalar girdi, ne kadar alındı, bu firma bu kadar uzun zaman nasıl ilişki kurdu? Bir de bu firmanın başta Meclise ücretsiz yolladığı serilerin varsa numaralarına, Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisinin metanol tespit ettiği ürünler acaba Meclise de yollandı mı, bunların hepsine bir bakmamız lazım. Burada kimseyi itham etme niyetinde değiliz ama meseleye dikkat çekmek durumundayız.

BUNUNLA UĞRAŞMAK 1960'TAN BUGÜNE HİÇBİR İKTİDARIN MESELESİ OLMAMIŞTI: Geçtiğimiz haftalarda Resmî Gazete'de de yayınlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen yasa, Anayasa'ya açık aykırı olduğu için yürütmeyi durdurma talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştuk. İlçe seçim kurulları ve il seçim kurullarının yapısını değiştiren madde. Türkiye, 1950 seçiminden beri hâkim teminatında, yargı gözetiminde seçim yapıyor; 1960'tan beri ilçe ve il seçim kurulları başkanları en kıdemli hâkimler. Bununla uğraşmak, bundan rahatsız olmak 1960'tan bugüne hiçbir iktidarın meselesi olmamıştı. Ne akla hizmetse ‘en kıdemli hâkimler olmasın, torbadan kurayla çekelim ve birinci sınıfa ayrılmış hâkimler ve üstünden yapalım’ diye belirlendi. Yüksek Seçim Kurulu ad seçme işlemini başlatıyor. Anayasa Mahkemesi’nin önünde ivedilikle yaptığımız başvurumuz duruyor. Bunun bir an önce karara bağlanması lazım.

ANAYASA MAHKEMESİNİN DERHÂL KARAR VERMESİNİ BEKLİYORUZ: Hiçbir cumhuriyet hükûmetinin, hiçbir iktidar partisinin tenezzül ve teşebbüs etmediği hâkimlerin en kıdemlisinin il seçim kurulu ve ilçe seçim kurulu başkanı olduğu sistemden hem de ‘istemeyen torbaya girmesin’ denilerek de bir siyasi zorlamayla seçimlere şimdiden müdahale, AK Parti teşkilatından yargı teşkilatına devşirilen isimlerin torbalarda bulunmasını sağlama, geri kalanını kuradan yıldırma gibi istismarlara açık bu uygulamaya Anayasa Mahkemesi’nin derhâl karar vermesini bekliyoruz.

THY’DEKİ HUZUR HAKKINI YOKSULLARIN, EZİLENLERİN DİKKATİNE SUNUYORUZ: Türk Hava Yolları huzur hakkına yüzde 190 zam yapmış. Emeklinin ikramiyesine enflasyon oranında iyileştirme layık görülmezken, emekliyi ekonominin sırtında yük görenler ve yok sayanlar yüzde 190... Bunlardan bir tanesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı’nın değerli eşlerinin ikinci maaşı oldu 28 bin lira, yine İletişim Başkanı’nın huzur hakkı -kendi görevi dışında- Borsa İstanbul’dan 25 bin lira. ‘Burada ne isimler var’ dedi. Sadece İletişim Başkanı'nın eşi hanımefendi yok, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin önceki dönem Gençlik Kolları Başkanı da Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu'nda ve huzur hakkına yüzde 190... ‘Personele yapacağımız zam ayrıca yansıtılacaktır’ diye de ek karar almışlar. Bunu yoksulların, ezilenlerin, sıkıntı çekenlerin dikkatine sunuyoruz. İşte, sizin mağduriyetiniz; işte, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kendisine, yandaşlarına tanıdığı imkânlar; bunu da vatandaşımızın, milletimizin vicdanına havale ediyoruz.”

 

 

Kaynak: anka