Bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kredi kartındaki nakit çekim ve KMH hesabı faizlerinin artırılması ile ilgili kararın ardından bankalar da nakit avans, kredi ve KMH hesabı kullanan müşterilerine döviz ve altın kısıtılması getirdi.
TCMB'nin Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre TCMB, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptı.

Leyleklerin yuvası yıkılmaktan kurtarıldı Leyleklerin yuvası yıkılmaktan kurtarıldı

Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı. Kredili Mevduat Hesapları'nın (KMH) faiz oranları da yüzde 5'e yükseltildi.


TCMB'nin bu faiz hamlesinin ardından bir kısıtlama kararı da bankalardan geldi. 

Bankalar kredi kartından nakit avans ve tüketici kredisi kullanmak isteyen müşterilerine altınve döviz kısıtlaması getirdi. Bankalardan yapılan uyarıda “Bilindiği üzere tüketici kredileri; gerçek kişi tüketicilerin eğitim, sağlık, seyahat, taşınma, evlilik, alışveriş vb. kişisel ihtiyaçların karşılanması amacıyla bir defada sağlanan finansal destek kredileridir” ifadeleri yer aldı

İşte bankalardan müşterilerine yapılan o uyarı: 

“Bireysel ihtiyaç veya ek hesap olarak kullandırılacak tüketici kredileri ile sağlanan finansal destek ile; Altın veya döviz alım işlemleri, vadeli mevduat, repo, hisse senedi vb. finansal getiri sağlama amaçlı yatırımlar, Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar nezdindeki vadesi gelmemiş diğer kredi risklerinin kapatılması, Kripto para piyasası hesağlarına veya bankacılık/sermaye piyasası sistemi dışına aktarılması, Yurt dışına transfer yapılması, İşlemleri kredinin kullandırım amacına aykırılık teşkil etmektedir.”

Mynet'ten Sinem Eryılmaz'ın özel haberine göre, nakit avans çekmek isteyenler bu mesajın altında yukarıda sıralananlardan birini bile yapmayacağına dair bir yazı daha gördü. Bankalar bu kurallara uyulması için vatandaşlardan onay istedi. O metinde ise şunlar yer aldı:

"Bu bağlamda; banka yetkililerince tarafıma izah edilmesi ile tüketici kredisi niteliğinde olduğunu bildiğimi, söz konusu kredi/ek hesap ile sağladığım kaynağı amacına uygun kullanacağımı, kullanım amacına aykırılık teşkil eden yukarıda bahsi geçen işlemleri yapmayacağımı, kredinin amacı dışında kullanıldığının bankanızca tespiti ile tarafıma uygulanabilecek yaptırımları kabul ettiğimi ve söz konusu yaptırımlardan dolayı bankayı sorumlu tutmayacağımı, gayrikabili rücu, beyan ve taahhüt ederim.”

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, vatandaşların geçinmek için kredi kartı limitlerine sarılmasına neden olurken, Haziran ayında göreve başlayan yeni ekonomi yönetimi parasal sıkılaşma sürecinde peş peşe faiz artırımlarına gitmişti.

Haziran ayında yüzde 1.36 olan kredi kartı faizleri, kısa sürece 3 kat artarken, politika faizini yüzde 45'e yükselten TCMB geçtiğimiz aylarda kredi kartı faizleri için sabit oran uygulamasına geçmişti. Buna karşın aylardır ekonomide istenen soğumanın yaratılamamış olması, TCMB'yi kredi kartı nakit faizlerinde değişiklik yapmaya itti.

whatsapp-image-2024-03-16-at-00-18-02.jpeg

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile kredi kartı nakit avans işlemlerine uygulanan faiz tavanı 131 baz puandan 189 baz puana çıkarıldı. Halihazırda yüzde 4.42'ye sabitlenen kredi kartı nakit avans faizleri 1 Nisan itibarıyla yüzde 5'e yükseltilmiş olacak. Bu değişiklik mevcut şartlar altında yıllık yüzde 95.5 olan nakit avans bileşik faizini yüzde 112.9 seviyesine yükseltecek.

YENİ KISITLAMA KARARLARI BEKLENİYOR

TCMB Başkanı Fatih Karahan, geçtiğimiz haftalarda yapılan enflasyon bilgilendirme toplantısında, kredi kartı işlemlerine yönelik yeni kısıtlamaların geleceği hakkında sinyaller vermişti. Öte yandan, gelecek ayların enflasyon verilerinin beklenenden fazla gelmesi halinde Merkez Bankası'nın kredi kartı akdi faizlerini de yukarı yönlü güncellemesi bekleniyor.

1 Nisan itibarıyla güncellenecek tabloya göre kart faizleri şu şekilde olacak:

whatsapp-image-2024-03-16-at-00-18-44.jpeg

Editör: Alpaslan CAN