ÖMER FARUK KARABULUT

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, “Et üreticisi çok zor durumda. Niye zor durumda? Yem fiyatlarıyla baş edemiyor. Şu an Konya’da toptan et 77 liraya satılıyor. Zarar ediyor, işte başa baş çıkıyor. Yani kazanmıyor. Yeme bir çare bulmadıktan sonra bu halk ucuz et yesin mümkün değil” dedi.

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kırmızı etteki fiyat artışını değerlendirdi. “Şu an Konya’da toptan et 77 liraya satılıyor. Zarar ediyor, işte başa baş çıkıyor. Yani kazanmıyor. Yeme bir çare bulmadıktan sonra bu halk ucuz et yesin mümkün değil” diyen Karabulut, şunları söyledi:

“Et üreticisi çok zor durumda. Niye zor durumda? Yem fiyatlarıyla baş edemiyor. Hasat zamanında, geçen haziran döneminde bir çuval fabrika yemi 100-110 TL idi. Şu anda 250 TL. Yüzde 100’ün üzerinde zam gelmiş. Diğer kaba yemler de öyle. Samanıydı, yoncasıydı, mısırıydı, arpasıydı. Hasat zamanında 2 liraya aldığımız arpa, şu anda 5 TL. TMO devreye girdi, üreticilere dışardan arpa ithal ederek bizlere 2 TL’den destek olsun diye arpa verdi. Bir nebze olsun üreticiyi rahatlattı. Ama yem ile baş edemiyoruz. Yemdeki aşırı yükselme et fiyatlarına da yansıyor haliyle. Diğer mazottaki artış keza öyle, elektrik fiyatlarındaki artış öyle, hepsini üzerine koyunca üreticiye şu anda bugün itibariyle, 1 saat önce de etin maliyetini çıkardık. Şu an üreticiye 1 kilogram etin maliyeti 78-80 lira civarında. Bunun üstünde satış yapmamız lazım ki bu üretici de para kazansın.

"KIRMIZI ET ÜRETİCİSİ KAZANMIYOR"

Şu an Konya’da toptan et 77 liraya satılıyor. Zarar ediyor, işte başa baş çıkıyor. Yani kazanmıyor. Yeme bir çare bulmadıktan sonra bu halk ucuz et yesin mümkün değil. Önceki yıllarda ithalat yapılarak bunun önüne geçilmeye çalışıldı. Maalesef hem üretici zarar etti. Hem de tüketici mümkün değil ucuz et yemedi. Birileri aralarda para kazandı.

"GÜLÜNÇ BİR DESTEK VERİLİYOR"

Öyle hatalar yapılıyor ki, defalarca anlattım. Giden bundan önceki bakana anlattım. 2011 yılında Mehdi Eker o zaman Tarım Bakanı, böyle bir kriz oldu. Besicilere besi sığır desteği adı altında bir destekleme çıkarıldı. O zaman 300 TL’ydi. O zaman 300 TL’ye 10 çuval yem yapıyordu. 2022’de 300 TL, 250’ye düşürüldü, 1 çuval yem yapıyor. Böyle bir destek olur mu Allah aşkına? Sayın Bakana anlattık. Bu kadar da olmaz. En az şu anda 2011’deki 10 çuval yemim şu anda 2 bin 500 lira yapıyor.  Şimdi 1 çuval yem yapıyor. Gülünç bir rakam. İnsan buna utanır. Bizim dilimizde tüy bitti. Yarın gene anlatacağım Bakana, bir fırsatım olursa. Böyle bir destek olur mu? 10 sene önce 300 sen sonra düşür 250’ye, 10 sene önce 10 çuval yem yapıyordu şimdi 1 çuval yem yapıyor. Verme ondan iyi yani. Bunun güncellenmesi lazım. Ben 2015 yılından beri bağırıyorum. Maalesef düzeltmediler. 2022’de de böyle çıktı. Değiştirilir bu, yarın gene anlatacağız.

"BESİCİNİN DESTEKLENMESİ LAZIM"

Biz üreticiler olarak eti yükseğe satalım bunun derdinde olmadık. Bunun bize bir maliyeti var. Ben ucuza mal etsem niye yükseğe satayım? Ben ucuza mal edemiyorum. Bana şu anda 250 liralık yemi 100 liraya versin çuvalını ben 40 liraya 45 liraya 50 liraya satayım kasapta da 60-70 lira olsun. Halk da yesin. Ama ben ucuza mal edemiyorum. Benim öyle bir şansım yok. Kaba yemleri kendim ürettiğim halde, tarlamı ekiyorum, besicinin çoğu da ekiyor bunu. Hele hele bu yıldan sonra bu elektriğin, bu mazotun böyle yükseldiği bir yerde kendimiz o kaba yemi üretsek de mümkün değil işin içinden çıkamayız. Buna acilen önlem alınması lazım. Besicinin desteklenmesi lazım.

"SÜT ÜRETİCİSİ İNİM İNİM İNLİYOR"

Süt, Kasım ayında 3 liraydı. Sütün kilosu 1.3 paritesi devletin açıkladığı bu. 1 kilo süt satacaksın 1,3 kilogram yem alacaksın. Bu eskiden beri böyle. 3 liranın altında kaldı zarar ediyordu. Ulusal Süt Konseyi toplandı. 3 lira 4,7 lira oldu. 1,3’e ayarladılar. O zaman yemin torbası 150-160 lira. Dediler ki yem yükseldiğinde, Ulusal Süt Konseyi her ay toplanıp bu pariteyi koruyacağız dendi. Kasım, aralık, ocak, şubat, mart ayındayız. Süt üreticisi inim inim inliyor. 4,7 devam ediyor. Yemin kilosu 6 lira. 1,3 paritesine göre sütün kilosu 7,8-8 lira olması lazım.

"KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKIYORUZ"

Bu üretici nasıl işin içinden çıkabilecek. O güzelim inekler mezbahaya gidiyor. Cayır cayır inek kesiliyor. Bu milli ekonomi kendi ayağımıza kurşun sıkıyoruz. Yarın bunların acısını çekeriz. Hem ette hem de sütte, yaz aylarında çok sıkıntı çekilecek. Gidişat çok kötü. Buna acilen eylem planı hazırlanıp, acil önlemler alınması lazım.

"40 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM, BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM"

Bu yıla gelesiye kadar ben böyle bir zorluk görmedim. Sizin aracılığınızla anlatıyorum hiç görmedik. Böyle bir şey hayatımda görmedim. Hasat zamanında 100 lira, fabrika yemi. Şu anda 250 lira. Süt yemi 110-120 liraydı şu anda 300 lira. Süt yemi daha pahalı. Zamlar yüzde 100’ü geçiyor. 40 yıl oldu şimdiye kadar bu girdilerin bu kadar yükseldiğini görmedik. Hasat zamanında arpa 2 lira, şimdi 5 lira. Saman öyle, yonca öyle, nasıl çıkılacak? Ben 40 yıldır bu işin içindeyim girdilerin böyle yükseldiğini görmedim.

"YEM FİYATINA ÇARE BULUNMAZSA ETİ UCUZLATMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Tüketicilere keşke ucuz yedirelim ama ben ucuza mal edemiyorum ki. Ucuza nasıl vereyim? Bu yem girdilerine çare bulunmadıktan sonra bu besici desteklenmedikten sonra eti ucuzlatmak mümkün değil. Aklımızdan çıkaralım.”

 

Kaynak: Anka Haber Ajansı