Kamu Sağlık-Sen Genel Başkanı Ümit Karataş vergi dilimi düzenlemesinin çalışanların lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Yıllardır sağlık çalışanlarımızın ve diğer memurlarımızın sırtında kangren haline gelmiş olan vergi dilimleri sorunu maalesef devam etmektedir. Özellikle ocak ve temmuz ayında alınan zamlar maalesef vergi dilimlerinden dolayı geri verilmek durumunda kalmıştır. Yani kaşık ile verilen zamlar kepçe ile geri alınmakta, sağlık çalışanlarımızın maalesef kayıpları çok olmaktadır” dedi.

Ekim ayı ÜFE rakamlarının açıklanması ile birlikte 2022 yılı Yeniden Değerleme Oranı da (YDO) hesaplanabilir hale geldi. 2022 yılı ücret gelirlerine uygulanan vergi tarifesinde limitlerin değiştirilmesi talebi daha sık dile getirilmeye başlandı.

“KAŞIK İLE VERİLEN ZAMLAR KEPÇE İLE GERİ ALINMAKTA”

Kamu Sağlık Sen Genel başkanı Ümit Karataş vergi dilimleri sorununun çalışanların sırtında bir kambur haline geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Yıllardır sağlık çalışanlarımızın ve diğer memurlarımızın sırtında kangren haline gelmiş olan vergi dilimleri sorunu maalesef devam etmektedir. Özellikle ocak ve temmuz ayında alınan zamlar maalesef vergi dilimlerinden dolayı geri verilmek durumunda kalmıştır. Yani kaşık ile verilen zamlar kepçe ile geri alınmakta, sağlık çalışanlarımızın maalesef kayıpları çok olmaktadır. Maaş zammını daha almadan tekrar harcama noktasına gelen sağlık çalışanlarımızın vergi dilimi noktasında bir değişikliğe gitmesi lazımdır. Özellikle yüzde 10 vergi diliminin sabitlenmesi talebimizi biz ısrarla dile getiriyoruz. Ve yüzde 10 vergi diliminin sabitlenmelidir, bütün memurlarımızın ve özellikle de sağlık çalışanlarımızın bu noktadaki mağduriyetlerini gidermeleri gerekmektedir.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN YETKİSİNİ ARTIRMADAN YANA KULLANACAĞINA İNANMAKTAYIZ”

Gelir vergisi diliminin yeniden değerlendirme oranı yüzde 122,93 iken, bu ilk dilim 71 bin TL’ye tekabül etmektedir. Bu vesileyle eğer cumhurbaşkanımızın yetkisinde olan gelir vergisi diliminin yeniden değerlendirme oranını arttırma ve yükseltme oranı, eğer oran olarak yükseltilmeye gidilirse Cumhurbaşkanımız tarafından bu sefer 106 bin 500 civarında bir ücrete tekabül etmektedir. Bu da vergi dilimine sağlık çalışanlarımızın ve diğer memurların 7. aya kadar üst limite girmelerine geciktirmektedir. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımızın yetkisinde olan yüzde 50 artırma ve yüzde 50 azaltma yetkisini artırmadan yana kullanacağına inanmaktayız ve bu konuda talebimizi yinelemekteyiz. Özellikle burada bir örnek göstermek istersek 15 bin civarında bir maaşla sağlık çalışanlarımız içerisinde ocak ayı itibarıyla işe başlayan bir sağlık çalışanımız ilk dilim olan şu andaki 71 bin TL civarındaki ilk dilim ile 7. ayın sonuna kadar ikinci dilime girmemekte ama Cumhurbaşkanımızın yükselteceği 106 bin 500 civarındaki bir ücretle 11. aya kadar üst dilime girmeyeceğinden dolayı maaşında herhangi bir kayıp söz konusu olmayacaktır.

“BU MAĞDURİYET VE BU MAAŞTAKİ ERİMENİN GİDERİLMESİNİ BEKLEMEKTEYİZ”

Enflasyonun her geçen gün yükseldiği, alım gücünün düştüğü ve geçim sıkıntısının arttığı özellikle sağlık çalışanlarımızın geçinemediği bu ortamda bu vergi dilimi mağduriyet yaratmaktadır. Bu mağduriyet eğer giderilmezse ocak ayı itibarıyla 10 bin TL civarında bir maaşla ve komik bir maaş, bu maaşla işe başlayan bir sağlık çalışanımız, yeni atanan bir sağlık çalışanımızın yıl içerisinde 6 bin 49 TL civarında bir mağduriyeti ve eksikliği olacaktır. Yani vergi dilimi ile 6 bin 9 TL’sini tekrar geri vermiş olacaktır. Bu mağduriyet ve bu maaştaki erimenin giderilmesini beklemekteyiz.”

 

Kaynak: anka