İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, belediye tarafından sürdürülen Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde birinci etabın yüklenicisi Durbay Grup Ortaklığı’nın proje tanıtım toplantısına katıldı. Başkan Soyer, “Biz, kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken ruhları incitmiyoruz. Ege Mahallesi ile birlikte İzmir’in insanca ve doğayla uyumlu dönüşümünde yeni bir sayfa açılmış oluyor” dedi.

Birinci etap çalışmalarına başlanan Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde ilk etabın yüklenicisi Durbay Grup Ortaklığı’nın, yüklenici payı olarak tanımlanan bağımsız bölümlerinin tanıtım toplantısı bugün yapıldı. Mövenpick Hotel'deki toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir için kangren diyebileceğimiz, en sıkıntılı ve zor bir alan dönüşüme uğruyor. Bu, her türlü takdirin üzerinde. İzmir’in geleceği için çok değerli bir adım. İzmir’in insanca ve doğayla uyumlu dönüşümünde yeni bir sayfa açılmış oluyor. Ege Mahallesi’nde nihayet dönüşüm başlıyor. O nedenle çok gururluyum ve mutluyum” diye konuştu.

“İZMİR HUZURLU BİR ŞEHİR OLACAK"

Başkan Tunç Soyer, İzmir’in yaşlı yapı stokunun şehrin en temel sorunlarından biri olduğuna değinerek şunları söyledi:

“Yarım yüzyılı aşan sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek gerçekten kolay değil. Ne var ki teslim olacak ve pes edecek değiliz. Göreve gelir gelmez İzmir’i gençleştirmeye gayret ettik ve bu mücadelemize ara vermeden devam etmeye kararlıyız. İzmir, daha genç, daha güvenli ve daha huzurlu bir şehir olacak. Bunu hep birlikte başaracağız. Biliyoruz ki mekanın ruhu vardır. O ruh ne kadar coşkulu ve kendinden eminse o şehrin insanları da öyle yaşar. Kentsel dönüşüme sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılması olarak bakmıyoruz, bakamayız. İzmir’de kentsel dönüşümü, kentin sosyal, kültürel ve mekansal karakterinin bir yansıması olarak görüyoruz. Bu nedenle yerinde dönüşüm, en temel ilkemiz. Çünkü biliyoruz ki mahallelerimizin ruhu, ancak orada doğmuş ve büyümüş insanların eliyle korunabilir. Toplamda altı bölgede; Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe, Gaziemir ve Örnekköy’de İzmir’in dönüşümümü adım adım gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ege Mahallesi’nde gerçekleştireceğimiz dönüşümle birlikte yaklaşık 4 bin kişi, ikamet ettiği bu bölge yepyeni ve çok modern bir çehreye kavuşmuş olacak.”

“VATANDAŞLARIMIZIN SİGORTASI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ"

Kentsel dönüşüme başlarken üç temel ilkeyle yola çıktıklarını söyleyen Başkan Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

 “Birincisi, yerinde dönüşüm. Elbette amacımız, Ege Mahallesi’nde yaşayan herkese daha güvenli ve sağlıklı evler sağlamak. Ama aynı zamanda bu mahallede doğanlar, yine bu mahallede yaşasınlar istiyoruz. Bu nedenle ikinci ilkemiz, her bir vatandaşımızın rızasını almaktır. Yani yüzde yüz uzlaşı ile dönüşüm yapıyoruz. Tüm bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesi ve garantörlüğü altında yürütüyoruz. Tüm vatandaşlarımızın içi rahat etsin. İzmir’in kentsel dönüşümünde vatandaşın sigortası belediyemizdir. İster Ege Mahallesi’nde olduğu gibi yüklenici firmamızla çalışalım isterse İzmir’e özgü kooperatifçilik modelini uygulamış olalım, her daim vatandaşımızın hakkını korumaya devam edeceğiz.”

“EVLERİ YIKARKEN RUHLARI İNCİTMİYORUZ"

İnşaat alanının 120 bin metrekare olduğunu belirten Başkan Soyer, projenin ticaret ve konut fonksiyonu taşıdığını söyledi. Soyer, “Ege Mahallesi’ndeki çalışmaları tamamladığımızda, 7 hektarlık dönüşüm alanında hem fiziksel hem sosyal açıdan tüm eksiklikler giderilmiş olacak. Depreme dayanıklı yepyeni bir Ege Mahallesi görmüş olacağız. Biz, kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken ruhları incitmiyoruz. Daha iyisini hep birlikte inşa etmeye gayret ediyoruz. Tüm diğer kentsel dönüşüm projelerimizde bunu başarmayı hedefledik. Göreceksiniz, burada da aynı başarıyı yakalayacağız” diye konuştu.

Kentin geleceği için yaptıkları depremsellik araştırmaları ve yapı stoku envanteri çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Soyer, “İzmir’in yer altı fotoğrafını çıkarıyoruz. Türkiye’de hiçbir kentte olmayan bir çalışmayı yürütüyoruz. Şehrin geleceği, bu bilimsel çalışmaların sonunda ortaya konulmuş olacak. Diliyorum, Türkiye’de tüm yerel yönetimler benzer çalışmayı kendi şehirleri için yaparlar” dedi.

“HEDEF 20 BİN"

Kentsel dönüşüm çalışmalarına kooperatifçilik modelini de dahil ederek elde ettikleri kazanımı anlatan Soyer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bir zamanlar Türkiye’de çok istismar edilen yapı kooperatifçiliğini şimdi belediye güvencesiyle yeniden canlandıran bir model ortaya koyduk. Bir müteahhit kârı da doğmuyor artık. Bu yeni modelimizde halkı üretim öznesi haline getiriyoruz. Hem kentsel dönüşümü çok hızlandırmış oluyoruz hem de herkesin faydalanacağı, şehrin ürettiği refahtan pay alacağı bir noktaya taşımış oluyoruz. Şu an yaklaşık 3 bin 900 konutun kentsel dönüşüm süreçleri devam ediyor. Hedefimiz 15 bin. Hatta 20 bine çıkarmak. Gücümüz, ömrümüz yettiğince devam edeceğiz."

Kaynak: anka