Bu yazı hazırlanırken Gazze'de 7 Temmuz'dan bu yana 578’i çocuk, 346’sı kadın, 2.132 Filistinli hayatını kaybetti. 10 binin üzerinde kişi yaralandı. 1800 Filistinli çocuk yetim kaldı.

Dr. YASİN AKAR
[email protected] 

İsrail’in sivil yerleşim birimlerini hedef aldığı saldırılarda 5.631 ev, 64 cami yıkıldı. 36.700 ev, 152 cami, 230 okul ve 33 tıp merkezi hasar gördü. 
O coğrafyada çoğu zaman diğer ülkelerin aksine rakamların büyümesi acıların katlanarak artması anlamına gelir. Çok sonraları bize sadece istatiksel veri olarak kalacak bu ateş düştüğü yerde derin izler bırakacak. Yukarıda bir çırpıda okuduğumuz 1800 yetimin her birinin anne-babasıyla kurduğu hayalleri, umut dolu hikâyeleri vardı. Bazılarının ise hayal kuracak zamanı bile olmamış. 
Filistin’de fiziki restorasyon kırılan bir vazonun defalarca yapıştırılması gibi. Yıkılan evler mümkünse tamir edilecek, yoksa yeniden inşa edilecek. Hastaneler, camiiler, okullar yarım yamalak onarılacak; yeniden sevinç ve hüzün gözyaşları birbirine karışacak, ezan sesleri tüm şehri kaplayacak, çocuk sesleri büyük umutlarla gökyüzüne salınacak… 
Tarihi birlikteliğimiz ve muhtacın yanında durmayı insanlık değeri olarak gören kültürümüz, bize bu acı renklerle çizilmiş tablolara bigâne kalamayacağımızı söylüyor. İnsanlık düşmüşken yere ona uzanan el, hakikat kısılırken sesi onu haykıran ses olmak yazıldı bu topraklara yüzyıllar boyunca. 
Avrupa’nın en büyük medikal Kurtarma Ekibi: UMKE 

Ülkemizde depremde, sel felaketlerinde, acil kurtarma operasyonlarında büyük özveriyle çalışan Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi) ekipleri; tüm yurda yayılmış 6 binden fazla gönüllü personel ve 150 aracı ile sınır ötesi yardım ve kurtarma operasyonlarına destek olmaktadır. Sağlık Bakanlığı 3 ambulans uçak ve 17 helikopter ile yurtiçinde sağladığı transferleri kimi zaman ihtiyaç anında yurtdışı operasyonlara kanalize etmektedir. 
Ambulans uçaklarla yurtdışından hasta transferleri ve sonrasında başarılı sağlık organizasyonlarının son örneğini Gazze’de gördük. Zor fiziki ve bürokratik şartlar altında Gazze’den 80’den fazla hastanın ülkemize transferi gerçekleşmiş. Akabinde tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri de bu hastalara sağlanmaya başlanmış. Bu operasyon ilk değil elbet, Libya’dan, Suriye’den, Irak’tan, Azerbaycan’dan ve birçok savaş ve felaketin olduğu coğrafyadan bu transferler gerçekleşmiş. 
Türkiye’nin sağlık hizmet sunumundan artık sadece kendi vatandaşlarımız değil dünya coğrafyası üzerindeki ihtiyacı olan herkes dil, din, ırk ve mezhep farkı olmaksızın yararlanmaktadır. 
Sağlık Bakanlığı Gazze’deki son operasyonunda iki sivil toplum kuruluşu ile ortak hareket etmiş. Biri Türk Kızılayı diğeri de Yeryüzü Doktorları. Son zamanlarda acil ve tıbbi yardım sahasında ülkemizin iftihar kaynağı olmuş iki değerli kuruluş. Uluslararası arenada akredite olmuş, adeta marka kuruluşlar haline gelmiş bu iki STK’dan gelecek haftaki yazımızda bahsedeceğiz.