İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İSTAÇ, Şişli Belediyesi ile birlikte 2 bin ilköğretim ve lise öğrencisine ‘sıfır atık’ eğitimi veriyor. Çocuklara atıkları kaynağında ayrıştırmanın önemi anlatılırken Şişli Belediyesi, atık toplama tesislerine geziler düzenleniyor.

İBB'den yapılan açıklamaya göre; İSTAÇ, gelecek nesillere yaşanabilir şehirler bırakmak vizyonuyla çocuklara çevre bilinci kazandırmak için bir projeye daha imza attı. Buna göre; Şişli Belediyesi iş birliğiyle Sıfır Atık ve Çevre Kazanım Çevrimiçi Eğitimi kapsamında yaklaşık 2 bin ilköğretim ve lise öğrencisine online eğitim veriliyor. 

Eğitimlerde, proje kapsamında atıkların nasıl değerlendirildiği, katı atık ve katı atık bertaraf yöntemleri, çevre bilinci kazandırma konuları ele alınıyor. Aynı zamanda Şişli Belediyesi’nin yürürlüğe koyduğu ‘Komşu Kart’ uygulaması hakkında bilgilendirme yapılıyor.

İSTAÇ, sıfır atık ve kaynağında ayrışmanın önemini içeren özel tasarımlı dokümanların sunumunu yapıyor. Atık yakma ve biyometanizasyon tesislerinin atık yönetimindeki önemini anlatan film gösterimi ile çocuklar bilgi ediniyor. Aynı zamanda öğrenciler, Şişli Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü eşliğinde Ambalaj Atık Toplama ve Ayırma Tesisleri gezisi ile öğrendikleri bilgilerin bir kısmını yerinde görme fırsatı yakalıyor.

Şişli Belediyesi ve İSTAÇ’ın uzman mühendisleri tarafından her hafta salı ve perşembe günleri verilen eğitimlerle haziran ayına kadar eğitim programının tamamlanması öngörülüyor.

Eğitimin sonunda, organik atıkların biyometanizasyon, geri kazanım ve kompost tesislerinde işlenmesi sonucunda elde edilen ‘kompost’ öğrencilere hediye ediliyor. Ağaç ve bitkilerin büyümesine katkı sağlayan ve yararlı bir gübre olan kompostu değerlendirecek olan öğrenciler, böylece çevre yönetimi uygulamalarına bireysel olarak doğrudan dahil olabilecek.

Kaynak: anka