Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, aralık ayında 0,01 puanlık kayıpla 69,51 seviyesine indi. Böylece endeks, pandemi sonrası en düşük seviyesine geriledi.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD, aralık ayına ilişkin İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'ni bugün yayınladı. Buna göre; Bileşik Endeks, yılın son ayında 0,01’lik gerilemeyle 69,51 puan seviyesine geriledi. 2022 yılı nisan ayından beri gerileyen endekste bu durum yılın son ayında neredeyse durağanlaşırken 2021 yılı ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren Güven Endeksi ise ilk kez artış gösterdi.

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamada, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'ndeki gerilemenin yavaşlamaya başladığı belirtilerek destek paketlerinin iç talebi artıracağı vurgulandı. Açıklama şöyle:

“FAALİYET ENDEKSİ 0,9 PUAN AZALDI: Faaliyet Endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre 0,9 puan düşüş gösterdi. Alt faaliyet gruplarında da sınırlı küçülme yönünde benzer eğilimler yaşandı. İç pazarda hareketlilik hızını kesmiş bir şekilde de olsa sürerken ihracat pazarlarında ise daha hissedilir bir yavaşlama görüldü. İnşaat malzemeleri sektöründeki yurt içi satışlar aralık ayında sınırlı ölçüde düşüş gösterirken uzun bir süredir devam eden ihracat düşüşü de benzer şekilde devam etti.

ÜRETİMDE BELİRGİN BİR GERİLEME YAŞANDI: 2022’nin son ayında üretimde de belirgin bir gerilemenin yaşandığındı belirtilen endekse göre, faaliyetler giderek durağanlaştı. İç talepteki düşüşlerin ana sebebi olarak mevsimsel etkiler ön plana çıkarken dış talepteki yavaşlama da faaliyetler üzerinde olumsuz etki yarattı. Ancak son dönemde açıklanan birçok destek paketinin iç talebi ve satışları kış aylarında desteklemesi bekleniyor.

GÜVEN ENDEKSİ 16 AY SONRA İLK KEZ ARTTI: Faaliyetteki düşüşe rağmen 2021 yılı ağustos ayından itibaren gerileme sürecine giren Güven Endeksi, Aralık 2022’de sınırlı da olsa artış gösterdi. Güvende uzun süre sonra yaşanan yükselişin en önemli nedeni olarak, ekonomiye ve inşaat sektörüne verilen destekler öne çıktı. Ancak aralık ayında bir önceki aya göre 0,21 puan artış gösteren Güven Endeksi'nin uzun süre sonra yaşanan bu artışa karşı kırılgan ve zayıf kalmaya devam ettiği görüldü.

EKONOMİYE İLİŞKİN GÜVEN DEĞİŞMEDİ: Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi değişmezken inşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayisine olan güven sınırlı olarak arttı. Buna bağlı olarak ihracat pazarlarına olan güven de aralık ayında yukarı yönde ilerleme kaydetti. Güven Endeksi’nde yaşanan söz konusu pozitif durum, yeni yıla yönelik iyimser bir tablo yarattı ve yeni yılda özellikle iç pazarda hareketlilik beklentisini destekledi.

BEKLENTİ ENDEKSİ 7 AYDIR SÜREN GERİLEMEYE ARA VERDİ: Beklenti Endeksi ise aralık ayında bir önceki aya göre 0,2 puanlık artış gösterdi. Ekonomiye ilişkin beklentilerde gerileme durağanlaşırken özellikle sektöre ilişkin beklentilerde iyileşme yaşandı. Söz konusu yükseliş ile beraber Beklenti Endeksi, yedi aydır süren gerilemeye ara vermiş oldu. İç ve dış pazar koşullarındaki zayıflamaya rağmen genel olarak sektöre ilişkin beklentiler yükselirken Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler ise değişmedi. Böylece ekonomiye ilişkin beklentilerdeki düşüş uzun süre sonra son bulmuş oldu.

YURT İÇİ SİPARİŞLER AZALMAYA DEVAM ETTİ: Öte yandan, önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişler yavaşlayarak azalmaya devam etti. Bu sonuçlar ile birlikte ihracat pazarlarındaki daralma aralık ayında daha belirgin bir şekilde hissedilirken sektörel beklentiler için önümüzdeki döneme ilişkin iyimser işaretler verildi.”

Kaynak: anka