Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir canlı yayında kentle ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. 

HBB Başkanı Savaş, katıldığı bir televizyon programında; HADO’dan EXPO’ya, Suriyeli sığınmacı sorunundan Cumhurbaşkanlığı adaylığına dek kendisine sorulan sorulara yanıt verdi. Programın başında Hatay’ın çok özel bir il olduğunu söyleyen Savaş, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ne emanet ettiği Hatay’da belediye başkanı olmaktan ve kentin ulusal ve uluslararası arenada konuşulmasından dolayı oldukça mutlu olduğunu belirtti.

“CUMHURİYETİN İLANINDAN SONRA HATAY’IN İLK DEFA BİR DENİZ SINIR KAPISI OLDU”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Hatay arasında, Deniz Otobüsü (HADO) seferleri başlatarak Arsuz ilçesinde bir deniz gümrük kapısı oluşturulduğunu belirten Savaş, “HADO ile 19 Mayıs’tan itibaren 31 Ekim’e kadar KKTC’nin Girne ve Magosa Limanlarına 26 bine yakın yolcu taşıdık. Şu anda Beyrut’a seferler düzenlemek istiyoruz ve görüşmelerimiz devam ediyor. İmkanımız olursa İsrail Hayfa Limanı'na da sefer düzenlemek istiyoruz. Suriye ile barış sağlanırsa da Lazkiye’ye gitmek isteriz. Cumhuriyetin ilanından sonra Hatay’ın bir deniz sınır kapısı oldu, gururluyuz” dedi.

Sefer yapan feribotların uluslararası kurallar gereğince kış döneminde Akdeniz’deki hava şartları nedeniyle yolculuk yapmasına izin verilmediğini paylaşan Savaş, HADO iskelesinde yeni düzenlemeler yapılarak nisan-mayıs aylarında yeniden seferlerin başlaması için hazırlıkların sürdüğünü kaydetti. 

EXPO 2021’in Hatay’a olumlu şeyler getirdiğini dile getiren Savaş konuya ilişkin, şöyle konuştu:

“EXPO’YU YEDİ AYDA 2 MİLYON 150 BİN İNSAN ZİYARET ETTİ”

“EXPO sayesinde Hatay’ın tanınırlığı ve turizmi arttı. Hatay kültürel ve eğitsel faaliyetlerin merkezi oldu. Ayrıca alanlarımızda eğlence faaliyetleri de gerçekleştiriliyor. Biz bu durumdan dolayı çok mutluyuz. EXPO’yu yedi ayda 2 milyon 150 binin üzerinde insanımız ziyaret etti. EXPO Hatay’ın vazgeçilmez bir parçası oldu, olmaya da devam edecek. Biz EXPO’da düşündüğümüzden çok daha fazlasını yaptık. Bundan sonraki süreç içerisinde de yapmaya devam edeceğiz. EXPO yapacaklara tavsiyem; kalıcı eser yapsınlar, çiçek ve bitki ekip altı ay sonra oraları terk etmesinler. Çünkü EXPO şehrin tanıtımına katkı sağlayacak önemli bir alan.”

Hatay’da bulunan Suriyeli sığınmacı sayısındaki yüksekliğin ekonomik sorunlar getirdiğini aktaran Savaş, şunları söyledi:

“SIĞINMACI SORUNUNUN ARTIK ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

“Suriye’deki 12 yıllık yaşanan savaştan dolayı göç dalgası, sığınmacıların gittikçe artması ve kaçak sığınmacılarının da gelmesiyle Hatay sosyolojik, psikolojik ve ekonomik anlamda müthiş sıkıntılar yaşadı. Bu durum gittikçe zirveye çıktı. Ben Antakya Belediye Başkanı olduğumda da bunu fark etmiştim ve herkesle birlik ve beraberlik toplantıları yapmıştım. Bizim insanlarımız ensar muhacir kültürünü biliyor fakat bu durumun artık çözülmesini istiyoruz. Ama artık pastamız daralmaya ve ekonomik sorunlar getirmeye başladı. Suriye'de 14 ülkeye 250 tır ihracat yapardık. Şu anda bu durum sıfıra düşmüş durumda. Sadece gemilerle 20-25 günde 100 konteyner gönderebiliyoruz.”

“SURİYELİLERİN OYLARI BİR İLÇE KADAR ARTTI”

Suriyeli seçmen sayısının da gittikçe arttığına dikkat çeken Savaş, “ Bizim 2019 seçimlerinde 13 bin Suriyeli seçmenimiz vardı şimdi ise 24 bin seçmenimiz var. Bizim bu üç buçuk yıllık süreçte seçmen sayımız yüzde 5 artmasına rağmen Suriye’den gelen kardeşlerimizin sayısı yüzde 85 arttı. Ortalama olarak bir ilçe kadar oyları arttı” diye konuştu. 

“AMACIMIZ HATAY’IN TURİZMİNE KATKI SAĞLAMAK”

Antakya’daki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi de veren Savaş, şunları kaydetti:

“Sadece Antakya’da 150 tane tarihi yapı var. Bir kısmını restore ediyoruz. Sokak sağlıklaştırması konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız bölgeye turist kazandırmak ve Hatay’ın turizmine katkı sağlamak. Hatay’ın müthiş bir birikimi var. Ama bugüne kadar üstü tozla örtülmüş ve kimse tozları kaldırmak için uğraşmamış. Hatay ayrıca ilklerin olduğu bir şehir. Hatay’ın her yemeği müthiş bir lezzete sahip. UNESCO tarafından tescillenen bir iliz.”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda sorulan soruyu da yanıtlayan Savaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu iş istenmez hak edilir. 40 yaşını geçmiş ve üniversite mezunu herkes Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu devletin en üst makamında kendi ülkesini yönetmek isteyebilir. Bugüne kadar çok iş yaptık ve müthiş tecrübelerimiz var. Genel Başkanımız adaysa bize onun yanında olmamız düşer. Sonuna kadar yanında oluruz. 6’lı masadaki liderler bizim adımızı tercih ederlerse ülkemizi yönetme kabiliyetine sahibiz ve tabii ki bundan onur duyarız.” 

Kaynak: anka