CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sığır ithalatı kararını eleştirdi. Gürer, “Bakan’ın verdiği yanıta göre, 10 ayda 682 bin 331 baş damızlık hayvan ithal edildi. Bunun karşılığında da 864 milyon dolar yurtdışına döviz ödedik. Yetmedi, 26 bin 954 ton da et ithal ettik. 181 milyon dolar da et için ödedik. 2023 yılının bütününde ise bu rakamlar daha da attı. Ve 2024 yılına eriştiğimizde, 2023 yılı hayvan ithalatının son yıllarda en yüksek olduğu yıl oldu. Hayvan ithalatı tam gaz devam ediyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sığır ithalatı kararını eleştirdi. Gürer, şunları söyledi:

“Ülkemizde hayvancılık sorunlar yaşıyor. Süt inekleri, gebe inekler, düveler kesime giderken iktidar seyretti. İki yıl içinde hayvan politikası terse döndü. Önceki dönem bakanlar, ‘2023 yılından itibaren hayvan ithalatı olmayacak’ derken, 2023 yılında hayvan ithalatı patladı.

Bakan’ın verdiği yanıta göre, 10 ayda 682 bin 331 baş damızlık hayvan ithal edildi. Bunun karşılığında da 864 milyon dolar yurtdışına döviz ödedik. Yetmedi, 26 bin 954 ton da et ithal ettik. 181 milyon dolar da et için ödedik. 2023 yılının bütününde ise bu rakamlar daha da attı. Ve 2024 yılına eriştiğimizde, 2023 yılı hayvan ithalatının son yıllarda en yüksek olduğu yıl oldu.

Bu yıl da hayvan ithalatının devam edeceği, Et ve Süt Kurumu ile Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği eliyle hayvan ithal edileceği açıklandı. Ve hedef olarak 600 bin baş besilik hayvanın ülkemize geleceği, belli standartlar uyanların dağıtımının yapılacağı belirtildi. Hayvan ithalatı tam gaz devam ediyor.

Yanlış hayvancılık politikalarının olumsuz yansımaları geçtiğimiz yıl başladı, bu yıl da devam ediyor. Yem fiyatlarının sürekli artması, ahır giderlerinin yükselmesi; küçük, aile tipi işletmelerin kapanmasına neden oldu. Hayvancılık çok zor bir iş. Cumartesi pazarı, tatili bayramı olmayan bir olay. Ve bunun yansıması da kendi hayvanımızı, kendimizin yetiştirebilme yolunu açmamızdı. Oysa yem fiyatlarındaki artış, hayvanların kesime gitmesine neden oldu. 2 milyona yakın hayvan varlığımız, son yıllarda azaldı. O açık giderilmeye çalışılıyor. Çalışılsa dahi en as beş yıl içinde hayvancılık ile ilgili yanlış politikaların olumsuz devam etmesi bekleniyor. Bunda, sorun çıktığı an tedbir almayan Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere iktidarın hayvancılık politikalarının kesinlikle rolü var. Bu sorun, ülkemizde hayvancılığı geriletirken, yurt dışına daha çok dövizin gitmesi ve yurt dışında hayvancılık yapanlara destek oluyor. Brezilya’nın, Uruguay’ın; o bölgelerden gelen hayvanların ülkemizde hayvan açığını gidermesi için çalışmalar yürütülüyor. Keşke bu destek ülkemizde hayvancılık yapanlara verilseydi…”