TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne Kerim Üstün’ün atanmasına, “liyakatsız” atama olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi. ZMO'dan yapılan açıklamada, tarımsal kamu yönetimine meslek dışından atamalar yapıldığı belirtilerek, “Emanetin ehline teslim edilmediği” vurgulandı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, yaptığı yazılı açıklamada Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne kamu yönetiminden mezun olan Kerim Üstün’ün atanmasına tepki gösterdi. Başkan Suiçmez, “Geçmişten bugüne, bitkisel üretimle ilgili birime hayvancılıkla ilgili, hayvancılık üretimiyle ilgili birime alakasız biri atanırken, toprakla ilgili birime tümüyle ilgisiz atamalara bir yenisi eklendi. Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne, mühendis olmayan, tarım konusunda, bilgisiz, liyakatsız biri atandı.” dedi.

Suiçmez, “Merkezden taşraya kadar tarım atamalarının meslek dışından olduğu, görevlendirmelerin ülkemiz ve ülkemiz üreticileri lehine çözmek istemediği ve de çözemediği bir gerçektir” dedi.

“TARIM VE GIDA SEKTÖRÜ SAHİPSİZDİR”

Tarımsal kamu yönetiminde yaşanan çözümsüzlüğünün sebebinin, “yönetici atamalarında liyakat sistemine önem verilmemesi” olarak belirtilen bildiride görevlendirme, “emanetin ehline teslim edilmemesi” olarak değerlendirildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Aldığı lisans eğitimi kapsamında sosyal bilim kökenli birinin Tarım Reformu Genel Müdürlüğü alanında ilgili teknik konuları ve görevlerini yetki ve sorumluluklarını öğrenmesi, sağlıklı karar vermesi, bir yerde zaman kaybı. Son ihaleler, ciddi teknik konular, sorunlar. Liyakatsız yeni bir atama, ülkemiz tarım sektörü ve de meslek ve meslektaş haklarımız adına kabul edilemez. Ad, kişi değil, ilke üzerinden, yöntem üzerinden eleştirimiz. Tarım ve gıda sektörümüze ilişkin yapısal kalıcı sorunlar ortadadır ve de sahipsizdir.

“ZİRAAT MÜHENDİSİ OLAN BİR ATAMA GERÇEKLEŞTİRİLSİN”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak, her düzey özellikle de üst düzey yönetici atamalarında Ziraat Mühendisliği mesleğimizin ve meslektaşlarımızın dışlanmasını şiddetle kınıyoruz ve de öneride bulunuyoruz. Yanlıştan bir an önce dönülerek, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’ne konu uzmanı olan bir Ziraat Mühendisi meslektaşımızın atanmasını istiyoruz."

 

Kaynak: anka