TAMER ARDA ERŞİN

Ankara’da yurt fiyatları ve kira artışlarını protesto etmek için parkta çadır kurduğu sırada gözaltına alınan öğrenci Sena Bademli, “Üniversiteyi kazandığımız ilk günden itibaren geçinebilmek, yaşayabilmek için çalışmak zorunda bırakılıyoruz… Yurt ücretleri, ev kiraları, kitap, kırtasiye masrafları bu kadar artmışken, bizler ders kitaplarımızı alamıyoruz” dedi.

Ankara'da üniversite öğrencileri, dün gece 100. Yıl mahallesindeki İlhan Erdost Parkı’nda çadır kurarak yaşadıkları barınma sorununa dikkat çekmek istedi. Polis, parka gelerek öğrencilerden kurdukları çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan 7 üniversite öğrencisi gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre; Emniyete götürülen öğrencilere, ifadeleri alınırken “İlhan Erdost Parkı’nda yanınızda getirmiş olduğunuz çadır, battaniye, kampet, şemsiye, valiz, flama vb. malzemeler ile görüntü ve çevre kirliliği oluşturacak şekilde yerleşerek, ‘Barınma Sorunu İçin Akşam Nöbetindeyiz’ adı altında İlhan Erdost Parkı’nı işgal ederek yerleşke haline getirmek suretiyle kanuna aykırı eyleme geçmeniz üzerine, yaptığınız eylemin kanuna aykırı olduğu ve bu nedenle malzemelerinizi toplayarak parkı terk etmeniz gerektiği yönünde gerekli ikazlar yapılmıştır” denildi.

Gözaltına alınan öğrencilerden Sena Bademli, dün polisin kendilerine yönelik müdahalesini ve neden eylem yaptıklarını ANKA Haber Ajansı’na şöyle anlattı:

“Dün barınamayan öğrenciler olarak çadırlarımızı kurup parkta kalacaktık. Çünkü geçinemediğimiz için kiralarımızı ödeyemiyoruz. Çadırları kurduktan 2 dakika sonra etrafımız sivil polislerle sarıldı. Parkta duramayacağımız gitmemiz gerektiği söylendi bu esnada çadırlarımızı dağıttılar. Ardından biz kalacak yerimiz olmadığını söylediğimiz halde dağılmamızı tekrar ettiler. Ardından zor kullanarak, arkadaşlarımızı yerde sürükleyerek gözaltına aldılar.

“SUSMA HAKKIMIZI KULLANDIK”

Açıklama yapmaya dahi fırsat vermeden gözaltına alındık. Suçlamayı Güvenlik Şube’de öğrendik ve hukuksuz bir suçlama olduğu için susma hakkımızı kullandık.

“ÜNİVERSİTE İŞÇİ YETİŞTİRME KURUMUNA DÖNDÜ”

Üniversiteyi kazandığımız ilk günden itibaren geçinebilmek, yaşayabilmek için çalışmak zorunda bırakılıyoruz. Üniversitelerin işçi yetiştirme kurumuna döndüğü bir dönemde öğrenci olmak demek, mücadelenin asıl öznesi olmak demek aslında. Tüm can yakıcılığıyla içi boşaltılmış bir üniversite ve ekonomisi çökmüş bir memleketle karşı karşıyayız. Ama bizler nitelikli eğitim ve insanca yaşama talebimizden bir adım geri atmayacağız. Sesimizi duyurana dek mücadelemizi sürdüreceğiz.”

“650 LİRA İLE GEÇİNMEK İMKANSIZ. DERS KİTAPLARIMIZI ALAMIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrencilere verdiklerini açıkladığı 650 lirayla geçinmenin mümkün olmadığını belirten Bademli, “650 lira ile geçinmek imkansız. Yurt ücretleri, ev kiraları, kitap kırtasiye masrafları bu kadar artmışken, bizler ders kitaplarımızı alamıyoruz. Kalacak yer bulamıyoruz. Birçok arkadaşım kalacak yeri olmadığı için okulunu dondurmuş durumda. Arkadaşlarımızla sosyal etkinlik yapmak, tiyatroya, konsere gidebilmek zaten bizim için bir lüks” diye konuştu.

 

Kaynak: anka