TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nda sunum yapan Sahil Güvenlik Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Albay Tayfun Sargın, “Yunanistan, uyguladığı bu insanlık dışı uygulamalarda 'geri itme' tanımını daha aşmış ve uygulamalarını farklı boyutlara taşımıştır. Yunanistan Sahil Güvenlik personeli, sığınmacılara karşı tutumlarında kar maskesi takmaktadır. Bunun nedeni, yaptıklarının insan hakları ihlali olduğunu bilmeleri ve bunun için kimliklerini gizleme çabasıdır” dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, AKP Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu başkanlığında toplandı.

ÇATAKLI: AB’DEN YARDIM 2015’E KADAR GELMEDİ

Komisyon’da sunum yapan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, “Mali alanda destek AB’den gelmiştir, ancak 2011 yılından 2015 yılına kadar AB’den yardım ne yazık ki gelmemiştir. AB’nin Türkiye’ye yardım yapması kararı 2015 yılında almıştır. 2015’e kadar Türkiye ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütlerinin desteğiyle sığınmacıları ağırlamıştır” dedi. Ege Denizi’nden geçişlerde insanlık dışı olayların yaşandığını belirten Çataklı, “Türkiye’den Yunanistan’a göç eden düzensiz göçmenler elleri kelepçelenerek denize atılmakta, hayat hakları hiçe sayılarak ölüme terk edilmektedir” diye konuştu.

Komisyon’da, Sahil Güvenlik Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Albay Tayfun Sargın da “Ege Denizi'nden Yunanistan'a sığınmacı geçişlerinde sığınmacılara karşı Yunanistan ve Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi’ne (FRONTEX) bağlı güvenlik üçleri tarafından yapılan hak ihlalleri” konulu bir sunum yaptı. Sargın’ın yaptığı sunumdan öne çıkanlar şöyle:

GÖÇMENLER TRANSİT OLARAK EGE DENİZİ’Nİ KULLANIYOR: “BM verilerine göre dünyadaki göçmenlerin sayısı 258 milyonu aşmıştır. 125 milyonunu kadınlar, 36 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. Ülkemizin de yer aldığı Akdeniz’de üç rota bulunmaktadır.

Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre ülkemizde 5,2 milyon yabancı bulunmaktadır. Ülkemizi transit olarak kullanan göçmenler Ege Denizi’ni tercih etmektedirler. 2015 yılında 1 milyonun üzerine çıkan göç geçişinin yüzde 84’ü Ege Denizi’nden geçmektedir.

YUNANİSTAN UNSANLARI İNSANLIK DIŞI MUAMELE İLE GÖÇMENLERİ İTİYOR: Yunanistan unsurları tarafından 2021 yılında düzensiz göçmenlerin yüzde 83’ü, insanlık dışı muamele uygulanarak geri itilmiştir. Değerli eşyalarının gasp edilmesi, dövme ve yakma gibi şiddet içeriklerinin uygulanması, hürriyetten yoksun bırakma eylemleri, kelepçeli ve kelepçesiz olarak doğrudan denize atarak göçmenlerin hayatlarına kast eylemleridir. Yunanistan personeli tarafından toplam 120 bin avronun alındığını da aktarılmıştır.

İNSAN HAKKI İHLALİ OLDUĞUNU BİLİYOR VE KİMLİKLERİNİ GİZLİYORLAR: Yunanistan uyguladığı bu insanlık dışı uygulamalarda 'geri itme' tanımını daha aşmış ve uygulamalarını farklı boyutlara taşımıştır. Yunanistan Sahil Güvenlik personeli, sığınmacılara karşı tutumlarında kar maskesi takmaktadır. Bunun nedeni, yaptıklarının insan hakları ihlali olduğunu bilmeleri ve bunun için kimliklerini gizleme çabasıdır. Türk Sahil Güvenlik personeli, yürüttüğü hiçbir faaliyete maske takma gereği duymamıştır. Yunanistan’ın yanı sıra Ege Denizi’nde görev yapan FRONTEX unsurları da bu olaylara dahil olmaktadır.”

Kaynak: anka