DİLAN KUTLU- GÜRKAN DEMİRTAŞ

Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü'nde ANKA Haber Ajansı, mikrofonunu, "Yolsuzluk denilince aklınıza ne geliyor?" sorusu ile vatandaşlara uzattı. Bir vatandaş, "Türkiye’de yolsuzluktan başka bir şey yaşanmıyor ki. Başta yöneticiler zaten. Alt tabaka yolsuzluk yapamaz zaten öyle bir fırsatı yok. İnşaatta iş arayan doktorlar, üniversite öğrencileri var. Yolsuzluğu kim yapar? Yöneticiler, bakanlar, milletvekilleri yapar” yanıtını verdi. Başka bir vatandaş ise, “Herkes birbirini kandırıyor. Küçük, küçük çalıyor. Büyük, büyük çalıyor. Acı. Bu ülkede namusuyla çalışan 100 kişiden 1 tane o da aç. Faturalarını zor ödüyor, ekmeğini zor alıyor. Maalesef ülkemiz yolsuzluklar ülkesi” dedi.

Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü'nde ANKA Haber Ajansı vatandaşlara bugünle ilgili düşüncelerini sordu. Bazı vatandaşlar isim vermeden görüş belirtirken, bir kısmı ise isimlerini açıkladı. Vatandaşlar, yolsuzlukla mücadele ile ilgili görüşlerini ANKA Haber Ajansı’na şu şekilde dile getirdi:

“HÜKÜMETİ DİNLEYİN. YA SİNİRDEN ÖLÜRSÜNÜZ YA GÜLMEKTEN ÖLÜRSÜNÜZ”

- Bozkurt Yıldız: “(‘Yolsuzluk denilince aklınıza ne geliyor?’ sorusu üzerine) Şimdiki hükümet. Türkiye’de yolsuzluktan başka bir şey yaşanmıyor ki. Başta yöneticiler zaten. Alt tabaka yolsuzluk yapamaz, zaten öyle bir fırsatı yok. İnşaatta iş arayan doktorlar, üniversite öğrencileri var. Yolsuzluğu kim yapar? Yöneticiler, bakanlar, milletvekilleri yapar. İş adamlarıyla ortak çalışır adamlar. Herkes biliyor bunu. Herkes kafasını kuma sokmuş. Ahlak bitmiş. Kültür bitmiş seviye kalmamış. Bunu yapan yukarıdakiler. Yukarıdan aşağıya geliyor. Ne diyordu Tayyip Erdoğan, ‘Hırsızlık babadan oğula geçer.’ Türkiye muz cumhuriyetine dönmüş. Her türlü uyuşturucuyu, her türlü kara parayı aklama yerine döndü Türkiye. Yolsuzluğun cezası yok. Bana hükümetten bir tane yolsuzluk yapmayan bir tane adam kimse söyleyemez. Yolsuzlukla yakalanan adam bugün Dışişleri Bakanlığı’nda görev yapıyor. Bunlarda vatan sevgisi olduğuna da inanmıyorum. Ama halka geldiği zaman ‘Şükredin, paranız varsa bozdurun’ ama bunlar böyle yaptıkça vatan sevgisi kalmadı ki bende. Burada güreşçiyi tutup banka genel müdürü yaparsan liyakatsiz insanları işin başına getirirsen bu olur. İçişleri Bakanı’nın konuşmasına bakın. Hiç İçişleri Bakanı gibi konuşuyor mu ya. Sokak ağzıyla, eline bir güç almış onu her türlü kullanıyor. Siyasi ahlak olsa şu anda kimin işine yarayacak? Zaten yapan yapıyor. Bunun önünü açmışlar. Adam kokainden yakalanıyor, pudra şekeri şey yapıyor. Reklam oldular ya artık. Mizah dergisi almanıza gerek yok. Hükümeti dinleyin. Ya sinirden ölürsünüz. Ya gülmekten ölürsünüz. İki şekilde de ölüm. Başka seçenek yok yani.”

“BU ÜLKEDE NAMUSUYLA ÇALIŞAN 100 KİŞİDEN 1 TANE, O DA AÇ”

- Nurcan Aydın: “Soru bile abesle iştigal. Ülkem için bunları söylerken utanıyorum. Ama maalesef cumhuriyetten sonraki bütün hükümetlerde yolsuzluklar had safhada. Ben 20 yaşında çalışmaya başladım ve 21 yaşındayken bu ülkeden gideyim dedim. Çünkü, bu ülkede insanlar tek ayak üzerinde devamlı yalan söylüyorlar. Herkes birbirini kandırıyor. Küçük, küçük çalıyor. Büyük, büyük çalıyor. Acı. Bu ülkede namusuyla çalışan 100 kişiden 1 tane o da aç. Faturalarını zor ödüyor. Ekmeğini zor alıyor. Maalesef ülkemiz yolsuzluklar ülkesi. Fakiri insan yerine koyan yok zaten bizim ülkemizde. Zeytinin, peynirin en kötüsünü yesin. Ye kürküm ye. (‘Yolsuzluktan ceza alanı gördünüz mü?’ sorusu üstüne) ‘Yüce Divana gidecek’ dedikleri zaman ben gülüyorum. Kime ne yapıldı? Hiç kimseye. Herkes cebine attığıyla köşeyi döndü. Bizim ülkemizde ‘köşeyi döndü’ demek gayet normal ama utanç verici bir söz.”

“CEBİMDE PARA OLMADIĞI İÇİN YÜRÜYEREK GELDİM. BEN, KAMUDAN EMEKLİ MÜHENDİSİM”

- İsmini vermeyen vatandaş: (‘Yolsuzluk denilince aklınıza ne geliyor?’ sorusu üstüne) “Parayla iş yaptırma parayla adaleti sağlama. Türkiye’de her şey var. Paran varsa her şey var. Paraya sahipsen dünyada da Türkiye’de çözemeyeceğin iş yok. Para karşılığı inanılmaz işler yapılıyor. Adalet istiyoruz. Adalet sistemine güven kalmıyor. Ben mühendisim. Yurt dışına çıkacağım. Niye? İş yok, para yok. Cebimde para olmadığı için yürüyerek geldim. Ben, kamudan emekli mühendisim. Ben bu halleri yaşayabiliyorsam, sıradan insanlar daha kötü şeyler yaşıyor. Alacaklarım var, alamıyorum. Çünkü, adalet sistemi ona uygun değil. İnsanlar beni dolandırmış. Adamın parası var gidiyor adaleti satın alıyor. Paraya sahip olmak her şeye sahip olmak olmamalı.

- İsmini vermek istemeyen bir başka vatandaş: “Büyükten küçüğe yolsuzluk aldı başını gidiyor. Yolsuzlukla mücadele edilecek kanaatinde değilim. Ben ne konuşsam yanlış olur. Ama ortamı görüyorsunuz yani. Geçinemiyoruz ki. Biz geçim derdindeyiz.”

"BU VATANIN PARALARININ 5 MÜTEAHHİDE HARCANMASI BENİM İÇİN YOLSUZLUKTUR"

İsmini vermeyen vatandaş: “Komisyonlar kurulsa araştırılsa belki bir şey çıkacak. Ama her şeyin üstü kapatılıyor. Ama araştırılmadığını, yolsuzlukların üzerine gidilmediğini görüyoruz. Siyasilerle ilgili de çıkıyor her şey. Ama kim araştırıyor. Ancak üstünü ört kapat gitsin. Bu vatanın paralarının hiç gereksiz yerlere harcanması hem de şu 5 müteahhide harcanması benim için yolsuzluktur.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: 

birinci videoda; sırasıyla Bozkurt Yıldız, Nurcan Aydın ve sonrasında ismini vermeyen diğer 4 kişi

diğer videolar: isim vermeyen vatandaşların röportajlarının uzun halleri

 

 

Kaynak: anka