İzmir'deki 30 Ekim depreminde 11 kişinin öldüğü, 11 kişinin de yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı ile ilgili dava başladı. Deprem öncesi taşıyıcı kolonlarının zayıflatıldığı iddia edilen apartmanın mimarı Nurettin Bozdoğan, ilk duruşmada tahliye edildi.

İzmir depreminde kolonları zayıflatıldığı için yıkıldığı öne sürülen Yılmaz Erbek Apartmanı’yla ilgili 2’si tutuklu 10 sanığın 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması, İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü. Duruşmaya bina altındaki süpermarketin sahibi Mustafa Yılmaz Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken tutuksuz sanıklar ve davacılarla taraf avukatları salonda yer aldı.

"PROJEDEN İSTİFA ETTİM"

Tutuklu sanıklardan mimar Nurettin Bozdoğan, "Dükkanların olduğu kısımda taşıyıcı duvar kaldırılmış. Benim çizdiğim proje uygulanmamış. Yapı Kullanım İzin Belgesi 2006 yılında verilmiş. Ben projeden 2001 yılında istifa ettim” diyerek tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti ise davayı 18 Kasım'a ertelerken tutuklu sanık Nurettin Bozdoğan'ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi.

"KOLONLARIN KESİLDİĞİNİ BİZZAT GÖRDÜM"

Duruşma sonrası açıklama yapan müşteki avukatı Nizamettin Tek şöyle konuştu:

"Mahkeme heyeti bir ara karar oluşturdu. Mahkeme başkanı gerek sanıklara gerekse şikayetçilere ayrı ayrı söz verdi. Davanın iki tane tutuklusu vardı. Bunlar mimar Nurettin Bozdoğan ve müteahhit olduğu söylenen Mustafa Yılmaz. Mustafa Yılmaz suçlamaları kabul etmedi. Bilirkişi raporunda kolonların incelttiği sonucu iletildi. Duruşma sırasında dinlenen, binanın karşısında berberlik yapan ve aynı zamanda Mustafa Yılmaz'ı ve oradaki çoğu kişiyi tanıyan arkadaşımız, 'Binanın taşıyıcı duvarlarının söküldüğünü, aynı zamanda kolanların da kesildiğini bizzat gördüm' dedi. Bilirkişi raporunda da kolonların tıraş edildiği ve zayıflatıldığı yer aldı. Binanın bulunduğu belediyenin bir soruşturma dosyası var. Mahkeme bu dosyanın akıbetini sordu. Mahkeme, Nurettin Bozdoğan hakkında delillerin yeterince toplanmış olması sebebiyle tahliyesine karar verdi. Mustafa Yılmaz'ın tutukluluk halinin devamı kararı alındı. Duruşmamız 18 Kasım'a ertelendi."

 

 

Kaynak: anka