Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Giresun Şebinkarahisar’da tehlikeli atıkların depolandığı tesislerdeki havuz duvarlarının patlaması, atıkların dere, çay ve baraja ulaşması karşısında Nesko Maden şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu.

Giresun Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş Köyü sınırlarında, Nesko Maden Tic. San. AŞ’ye ait tehlikeli atıkların depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzların duvarı 18 Kasım'da patlamış, işletmede kullanılan ve zehirli tehlikeli atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı ve Kelkit çayına ulaşmıştı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, maden şirketi hakkında suç duyurusunda bulundu. Parti, suç duyurusunda; “insan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıklarla çevreyi kasten kirletmek” ve kamu görevlileri yönünden “görevi kötüye kullanma” suçlarının işlendiği iddia edildi. Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulan suç duyurusu dilekçesinde, şu değerlendirmeler yapıldı:

“Herkesçe bilindiği gibi; Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş köyü sınırlarında, Nesko Maden Tic. San. AŞ’ye ait tehlikeli atıkların depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzların duvarı 18 Kasım'da patlamış, İşletmede kullanılan ve zehirli tehlikeli atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı'na kadar ulaşmıştır.

. Atık havuzundan yaklaşık olarak 100.000 metreküp zehirli atığın boşalmasının ardından maden atık sahasında inceleme yapan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından hazırlanan rapora göre; ‘…şirket tarafından 4500 tonu aşkın atık malzemenin iş makineleriyle temizlendiği belirtilmiştir…’

“MADENCİLİK İŞLETMESİNİN FAALİYETLERİ SÜRESİZ DURDURULMUŞTUR”

. Giresun Valiliği’nce alınan kararla da çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle ‘çinko ve kurşun cevher zenginleştirme’ alanında faaliyet gösteren madencilik işletmesinin faaliyetleri süresiz durdurulmuştur.

. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da çevreye verdiği kirlilik nedeniyle söz konusu işletmeye 12 milyon lira para cezası kesilerek faaliyetten menedildiğini de duyurdu.

“YAKIN KÖYDEN PEK ÇOK KİŞİ SOLUDUKLARI ZEHİR NEDENİYLE HASTANELİK OLMUŞTUR”

. Şüpheli maden işletmesi, maden atık havuzlarının kapasitelerini kontrol ve denetimden uzak bir şekilde artırmasının ardından ağırlığa dayanamayan baraj gövdesi tamamen çökmüş ve büyük bir çevre felaketine neden olmuştur. Edindiğimiz bilgilere göre, bunun sonucunda yaklaşık yüz bin ton metreküp ‘A Kategorisi’ olarak adlandırılan çok zehirli kimyasal çamur, adeta bir ölüm seli gibi Kılıçkaya Barajı ve Kelkit Çayı’na dökülmüştür. Aynı akşam yakın köyden pek çok kişi soludukları zehir nedeniyle hastanelik olmuştur.

“ARADAN GEÇEN 18 GÜNE KARŞIN NUMUNE SONUÇLARI HALEN AÇIKLANMAMIŞTIR”

-Şirket herhangi can ve mal kaybı olmadığını müjdelemiş, Valilik ise konuyla ilgili resmi açıklamasını ancak 2 gün sonra yapmıştır. Maden şirketinin kapatıldığını ve gereken önlemlerin alındığını açıklayan Valilik, numunelerin alınarak TUBİTAK’a gönderildiğini duyurmuştur. Aradan geçen günlerde hiçbir tedbir alınmadığını gören ve hayatlarından endişe eden yerel halkın müracaatlarına ise şimdiye kadar bir cevap bile verilmemiştir. Aradan geçen 18 güne karşın numune sonuçları halen açıklanmamıştır.

-Kelkit Vadisi’nde yaşayan yüz binlerce insanı, doğal yapıyı ciddi şekilde tehdit eden bu felaketin benzer diğer felaketlerde olduğu gibi üstünün kapatılmaya çalışıldığını görmekteyiz. Valilik, Sağlık Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı’nın felaketin hemen ardından derhal harekete geçmesi ve bölgede acil durum ilan etmesi gerekirken felaketin ört bas edilmeye çalışılması doğaya ve yaşama karşı açıkça işlenen suçlardır.

“DERHAL ACİL DURUM İLAN EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

-Kelkit Vadisi’nde yaşayan yüz binlerce insanı, doğal yapıyı ciddi şekilde tehdit eden bu felaketin üstünün kapatılmasına izin verilmemelidir. Giresun dışında Sivas; Koyulhisar ve Suşehri, Tokat; Reşadiye, Niksar, Erbaa, Amasya; Taşova ve Samsun; Çarşamba ilçeleri tehlike altındadır, idari olarak derhal acil durum ilan edilmesi gerekmektedir.

-Buna paralel olarak sayın Savcılığınız tarafından soruşturma açılması, kaybolması olası delillerin toplanması, adı geçen şirket ve şirket yöneticiler ile gereken idari önlemleri almayan, denetim yapmayan olaya yol açan izin ve ruhsatları veren ve geliyorum diyen felakete çanak tutan kamu görevlilerinin tespit edilerek, hakların kamu davası açılması, adı geçen şirket hakkında güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.” 

 

Kaynak: anka