Haber: Dilan KUTLU / Kamera: Naif KAÇMAZ

Tütün üreticileri, hapis cezası düzenlenmesinin ertelenmesi için bir kanun teklifi beklerken, Adıyamanlı üreticiler, sabahın erken saatlerinde gözaltına alındı. CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Bu sabah 5'te tütüncüler şafak operasyonuyla gözaltına alındı" diyerek iktidara operasyonların durdurulması çağrısı yaptı. 

TBMM Genel Kurulu’nda, tütün yasağının ardından üreticilerin sorunlarının araştırılması talebiyle verilen Meclis Araştırma önergesi üzerindeki görüşmeler sırasında CHP milletvekilleri ile AKP milletvekilleri arasında iki gün önce gerginlik yaşanmıştı.

Öte yandan, tütün üreticileri bugün, günün ilk saatlerinde evlerinde gözaltına alındı.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, hem yasağın kaldırılması ve yasakla ilgili Meclis araştırma önergesinin görüşmeleri sırasında yaşanan gerginliği, hem de tütüncülerin gözaltına alınmasını ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Tutdere, şunları söyledi:

“TÜTÜN ÜRETİCİSİNİN VİCDANINA HAVALE EDİYORUM"

“Hapis cezasının yürürlüğe girmesiyle beraber alternatif çözüm yolları da tamamlanamadığı için vatandaşlar, üreticiler bu işi satanlar, tütünü satanlar tütünden ekmeğini kazananlar ve hatta içenler hepsi mağdur oldu. Bu süreci TBMM’ye taşıdık. CHP grubu olarak Türkiye’de üretim yapan yüzbinlerce insanı etkileyen hapis cezası ve sarmalık tütün meselesinin kökten çözülmesi için bir araştırma önergesi verdik. Genel Kurul görüşmeleri sırasında ben bir konuşma yaptım ve daha sonrasında kürsüyü bırakmayarak bir eylem gerçekleştirdim bu eylem sırasında tabi bu sırada iktidar vekilleri tarafından saldırıya uğradık. Aslında üzücü olan şey ‘Adıyaman’da kürsüdeki konuşmasında tütün parasıyla okudum’ diyen bir milletvekilinin tütüncünün hakkını korumak ve onların sesini duyurmak için yapmış olduğumuz çalışmaya saldırgan bir tavır içerisine girmesiydi. Bu tavrı tütün üreticilerin vicdanına havale ediyorum.”

"İKTİDAR CEPHESİYLE DE GÖRÜŞTÜM"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuyla ilgili görüştüğünü belirten Tutdere şunları söyledi:

“Bu yasa yürürlüğe girmeden önce 1 temmuzdan çok önce TBMM’den de çağrı yapmıştık. Çağrıdan sonra bizzat da kendisiyle de telefonda görüştüm ve 1 Temmuz’dan sonra Türkiye’deki tütün üreticilerin karşı karşıya kalacağı tehlikeyi kendilerine ifade ettim. Hapis cezasının ertelenmesi için bir yasal çalışma yapılmasını aktardım. Ancak şu ana kadar bakanlık iktidar cephesinden yapılan bütün açıklamalara rağmen sürenin uzatılması, hapis cezasına ilişkin yürürlüğün ertelenmesine ilişkin herhangi bir çalışmayı TBMM’ye sunmadılar.”

“TÜTÜN ÜRETİCİLERİNE ŞAFAK OPERASYONU”

Tütün üreticilerine yapılan gözaltına ilişkin de konuşan Tutdere, “Tütün protestoları nedeniyle iktidar cephesinden torba kanunla yasanın yürürlüğünün ertelenmesine ilişkin bir yasa dışı yapılacağı çağrısı geldikten sonra tütüncüler eylemlerini son erdirdiler. Tütüncü yasanın ertelenmesine ilişkin kararı beklerken bugün sabah 5’te şafak operasyonuyla tütüncüler evinden bir bir alınmaya başlandı. Tütün eylemine katılan anayasal hakkını kullanan hemşerilerimize ciddi anlamda gözaltı ve operasyon var” diyerek İçişleri Bakanlığı ve iktidara operasyonların durdurulması için çağrıda bulundu.

NE OLMUŞTU?

2017 yılında TBMM’de çıkarılan bir kanunla bakanlıktan ticaret belgesi almadan tütün ticareti yapanlara, tütün bulunduranlara, satanlara ve nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar bir hapis cezası öngören kanuni düzenleme Meclis'ten geçmişti. Yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlara 3 ile 6 yıl arasında hapis cezası öngörüldü. Yasa 1 Temmuz 2021 tarihine kadar iki defa ertelendi. 1 Temmuz günü bu hapis cezası yürürlüğe girdi. Üreticiler, Adıyaman başta olmak üzere Diyarbakır, Sürgü, Çelikhan da tütün yasaklarını protesto etti. Türkiye’de tek başına içim özelliğine sahip tütün üreticileri alanlara çıktı. Kendi ekmeklerine uzanan elin çekilmesini istedi.

Kaynak: anka