Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi. Yerine 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever atandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın görev süreleri bir yıl uzatıldı. Sarıklı ve cübbeli görüntüleri ile tartışılan ve hakkında soruşturma açılan Tuğamiral Mehmet Sarı da emekliye sevk edildi.

YAŞ üyeleri, bugün; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti. Törene; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ay yıldız motifli çelengi Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde fotoğraf çektirdikten sonra Misak-ı Millî Kulesi'ne geçti. Burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, deftere şunları yazdı:

“TSK MİLLETİMİZE GÜVEN AŞILAMAKTADIR”

"Aziz Atatürk, Yüksek Askerî Şûra Üyeleri olarak 2021 yılı toplantısı vesilesiyle bir kez daha huzurunuzdayız. Türkiye Cumhuriyeti'ni işaret ettiğiniz şekilde muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Tüm dünyayı derinden sarsan koronavirüs salgınına rağmen Türkiye; ekonomiden savunmaya, üretimden sağlığa kadar pek çok alanda önemli başarılara imza atmaktadır. Bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri, yurt içinde ve yurt dışında icra ettiği başarılı operasyonlarıyla milletimize güven aşılamaktadır. Ruhun şâd olsun."

Yüksek Askeri Şûra, Anıtkabir ziyaretinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı’nda toplandı. Toplantıya; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal katıldı. Toplantı yaklaşık iki saat sürdü.

AMİRAL VE GENERAL SAYISI 266’YA ÇIKTI

Şura; 30 Ağustos 2021 tarihinden geçerli olmak üzere 17 general ve amiralin bir üst rütbeye, 56 albayın ise general ve amiralliğe yükseltilmesine karar verdi. 44 general ve amiralin görev süreleri 1 yıl, 320 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatıldı. 240 olan amiral ve general sayısı 266’ya çıktı. 29 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle, 30 Ağustos 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere emekliye sevk edildi.

ÜMİT DÜNDAR EMEKLİYE SEVK EDİLDİ

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar yaş haddi nedeniyle emekliye sevk edildi.  1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı.

HAVA VE KARA KUVVETLERİ KOMUTANLARININ GÖREV SÜRESİ UZATILDI

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal'ın görev süresi YAŞ kararıyla 1 yıl uzatıldı.

MEHMET SARI EMEKLİYE SEVK EDİLDİ

Emekliye sevk edilen amiraller arasında cübbe ve sarıklı görüntüleri basına yansıyan Tuğamiral Mehmet Sarı da bulunuyor.

BAYRAKTAROĞLU VE SİVRİ ORGENERALLİĞE TERFİ ETTİ

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Korgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Ali Sivri orgeneralliğe; Tümgeneral Levent Ergün ve Metin Tokel korgeneralliğe terfi etti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Korg. Yavuz Türkgenci’nin de görev süresi bir yıl uzatıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümamiral Kadir Yıldız koramiralliğe terfi etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümgeneral Rafet Dalkıran korgeneralliğe terfi etti.

8 YENİ TÜMGENERAL

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan tuğgeneraller İlkay Altındağ, Sebahattin Kılınç, Gültekin Yaralı, Rafet Kılıç, Fedai Ünsal, Tuncay Altuğ, Rasim Yaldız ve Aydın Cihan Uzun tümgeneralliğe terfi etti. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda tuğamiraller Yalçın Payal ve Hasan Özyurt tümamiralliğe terfi etti. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise Orhan Gürdal tümgeneralliğe terfi ettirildi.

TUĞGENERALLİĞE TERFİ ETTİRİLEN ALBAYLAR

Tuğgeneralliğe/Tuğamiralliğe terfi ettirilen 47 albayın bağlı oldukları kuvvet komutanlıklarına göre listesi ise şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı:

İlker Görgülü

Erhan Akgül

Ender Güner

Erdoğan Koçoğlu

Tolga Genç

Erman Kiraz

Mustafa Köse

İlker Ertuğrul

Mehmet Kurugül

Hasan Ceylan

Ahmet Burak Yürüten

Ergün Fidan

Osman Pektaş

Ayhan Kalender

Mustafa Özay

Sinan Gökoğlan

Şükrü Özbakır

Soner Oruçoğlu

Şahin Yenilmez

Mehmet Fatih Ören

Erdin Kaya

Selçuk Kaya

Ercan Eroğlu

Eray Üngüder

Şenol Çetin

Metin Kılıç

Ömer Şahin Selvi

Mahmut Büyükcingi

Yusuf Diker

Zeynel Abidin Erginbaş

Erdal Sertuğ Telli

Birol Arslan

Haluk Doğan

Numan Yöner

Fatih Dağlı

Mehmet Ali Durmuş

Esat Mahmut Yılmaz

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı:

Kadir Yıldız

Yalçın Payal

Hasan Özyurt

Erdinç Altıner

Yusuf Akyüz

Mevlüt Savaş Bilican

Fatih Sezal

Aziz Bakıoğlu

Neslim Eski

Niyazi Uğur

İbrahim Özdoğan

Hava Kuvvetleri Komutanlığı:

Rafet Dalkıran

Orhan Gürdal

Cihangir Yay

Ertan Uzun

Selahattin Akalp

Vedat Öncel

Önder Şensöz

Ömer Nafiz Gülmezoğlu

Mehmet Ali Koç

Serkan Gökhan Can

Mustafa Sadettin Karakan

Adem Akyüz

Tahir Kahan Büyüksaraç

 

Kaynak: anka