Veteriner Hekimler Derneği, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin bir televizyon programında mezbaha dışı ve kontrolsüz et tüketimine yönelik sözlerine; “Hekimlerce kontrol edilen onaylı mezbaha ve kesimhanelerde kesimleri yapılan hayvanlardan elde edilen ürünlerin tüketilmesi halkımızın sağlığı için elzemdir. İnsan sağlığının vazgeçilmesi sağlıklı gıdadır. Kaçak et değildir” açıklamasını yaptı.

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Gülay Ertürk, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici’nin, “Ben gidip kasaba 100 lira verip et almıyorum. Gidip kuzuyu kestiriyorum” sözlerine yönelik açıklama yaptı.

Ertürk, yaptığı yazılı açıklamada; her yıl dünyada 2,5 milyar insan zoonotik hastalıklara yakalandığını belirtildi. Türkiye’de 2020 yılı için zoonoz hastalık tespiti yapılmış insan sayısının 14.863 kişi olduğu aktarıldı.  

Türkiye’de Zoonozlar; Bruselloz, Salmonelloz, Tularemi, Şarbon, Q ateşi, Kampilobakter, Kuduz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Kuş Gribi, Sıtma gibi hastalıkların ölüme sebep olabileceği belirtilirken, hayvanların yediği yem, bulunduğu ortam, aldığı ilaçlar, kesildiği mezbaha parçalandığı alana kadar yetkili bir veteriner hekimler tarafından yapılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:

“Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici bir televizyon programında mezbaha dışı ve kontrolsüz et tüketimini özendiren açıklaması bizleri ‘Halk Sağlığı’ adına endişelendirmiş ve bu açıklamayı yapamaya zorunlu kılmıştır. 

Menşei belli olan, kesim öncesi, sırası ve sonrası resmi veteriner hekimlerce kontrol edilen onaylı mezbaha ve kesimhanelerde kesimleri yapılan hayvanlardan elde edilen ürünlerin tüketilmesi halkımızın sağlığı için elzemdir. Kontrolsüz ve mezbaha dışı kesilen etler halk sağlığı için tehlike arz etmektedir. İnsan sağlığının vazgeçilmesi sağlıklı gıdadır. Kaçak, et değildir.”

 

Kaynak: anka