Venedik Komisyonu, terörle mücadele kapsamında çıkarılan Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanunu’nun “insan hakları ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) için risk oluşturduğu açıklamasını yaptı.

Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerdeki yasaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygunluğunu denetleyen Venedik Komisyonu, TBMM Genel Kurulu’nda geçen aralık ayında kabul edilerek yürürlüğe giren Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun hakkında görüşünü yayımladı.

Kanunun insan hakları standartlarına uymadığı ve STK'lar için risk oluşturduğu yönünde görüş bildiren Komisyon, söz konusu kanunun revize edilmesi için Ankara'ya çağrıda bulundu.

Komisyon görüşünde; terörün finansmanıyla mücadelenin anlaşılır olduğunu ancak bu mücadelenin, uluslararası hukuk yükümlülükleri çerçevesinde yapılması gerektiği vurgulandı.

Venedik Komisyonu, hedef ve faaliyetlerine bakmaksızın tüm dernekleri kapsayan Kanun’un, başta örgütlenme, ifade özgürlüğü ve adil yargılanma olmak üzere temel insan hakları açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini açıkladı.

Komisyon, söz konusu kanunla bağlantılı olarak Yardım Toplama Kanunu’nda yapılan değişikliği de ‘belirsiz’ buldu. Komisyon, bu değişikliğin, örgütlenme özgürlüğü haklarını ihlal edeceği yönünde görüş bildirdi.

Faaliyetleri askıya alınmış bir derneğin feshedilmesine İçişleri Bakanlığı’nın değil mahkemelerin karar verebileceğini vurgulayan Venedik Komisyonu, “Bu karar son çare olmalıdır ve uygun adil yargılanma, güvenceleriyle verilmelidir” vurgusu yaptı.

 

Kaynak: anka