Haber: DİLAN KUTLU- Kamera: FATİH NAZIM EFE 

Ankara’da semt pazarına alışverişe gelen 83 yaşındaki bir vatandaş, “Çok pahalı. Dolanıp dolanıp gidiyorum. Bir şey alamıyorum. 100 liralık bir şey ısmarladı hanım. Cebimde 50 lira var. Yetmez. Aldı başını gidiyor her şey. 5 kiloluk yağ 95 lira. Bu kadar olmaz ya” dedi. Emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen bir vatandaş ise, “Son günlerde zam gelmeyen ne var? Emekli maaşları. Emekli maaşım 2 bin 300 lira. Kim geçinebilir? Sayın Cumhurbaşkanı’na soruyorum, bu parayı ben sana vereyim gel geçin” diye konuştu.

Semt pazarlarında satılan meyve ve sebzelerin fiyatları cep yakarken vatandaşlar ihtiyacından daha azını almayı, bazen yarım kilo bazen de tane ile almayı tercih ediyor. Esnaf ise sadece karın tokluğuna çalışmaktan şikayetçi. Aynı zamanda vatandaş 50 kuruşluk fark nedeniyle Halk Ekmek'ten ekmek almayı tercih ediyor. Bazen ekmek kuyruğuna girmek zorunda kalıyor.

Ankara Şentepe semt pazarında evine eli boş evine dönen vatandaşlar, ANKA Haber Ajansına konuştu:

"PARA OLUNCA MARKETTEN BİR İKİ ALIYORUZ" 

Bir müşteri pazar alışverişine en fazla 50 TL ayırabildiğini söyleyerek, “Çocuklar brokoliyle karnabahar istedi de ondan geldim. Para olmayınca nasıl geleceksin. Para oldukça marketten bir iki bir iki alıyoruz” dedi.

"AKŞAMA ÇÜRÜK ÇARIK KALIYOR, ONLARDAN TOPLAYIP GÖTÜRÜYORUZ"

Bir başka vatandaş, “Hiçbir şey almadan geri gidiyorum. Bir teneke yağ alıyorsun bir hafta önce 75’e bir hafta sonra oluyor 90 lira. Benim maaşım 2 milyar (2 bin lira) ben ev kirası mı vereyim ne yiyeyim neyle geçineyim? Akşama çürük çarık kalıyor onlardan toplayıp götürüyoruz” dedi.

"BENİM ÇOCUKLARIM NE OLACAK?"

Pazarcı bir esnaf ise aylık kazancının 2 bin 500 lira olduğunu onun da ev kirası ve fatura ücreti olarak kendilerine geri döndüğünü söyledi. Esnaf, “Para kazanmayı boş verin ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz şu an. Hadi tamam benim yaşım 40’a geliyor. Benim çocuklarım ne olacak? Yılbaşından sonra bakalım başka ne zamlar gelecek? Günlük yetmiyormuş gibi, bir de onlar eklenecek üzerine. Günlük 1 liraya aldığın mal ertesi gün 4 lira oluyor. Katlaya katlaya gidiyor” dedi.

"EKMEK YOK BEBELER YORGAN YİYECEK"

Komisyonculardan yakınan pazarcı esnafı ise, “Turpun torbası 20 liraydı bugün 30 lira olmuş. Ispanak kilosu 4 liraydı 5 liraya çıktı. Kıvırcık marulun kasası 18 liraydı 22 lira oldu. Aylık kazancımız 500 lira. Evde bebeler ekmek yok yorganı yiyecek. Müşteri geldiğinde 1 kilo havuç alacağına ‘iki tane havuç tart’ diyor” diye konuştu.

Bir başka pazar esnafı, “Evimiz kira. İki tane çocuk var. Okul masrafını bile karşılayamıyoruz. Aylık gelirim 3 bin 800 masrafım 5 bin lirayı geçiyor” dedi.

83 yaşındaki bir vatandaş ise, “Çok pahalı. Dolanıp dolanıp gidiyorum. Bir şey alamıyorum. 100 liralık bir şey ısmarladı hanım. Cebimde 50 lira var. Yetmez. Aldı başını gidiyor her şey 5 kiloluk yağ 95 lira bu kadar olmaz ya” diye sitem etti.

"BU PARAYI BEN VEREYİM, GEL GEÇİN"

Emekli maaşıyla geçinemediğini söyleyen bir vatandaş ise, “Son günlerde zam gelmeyen ne var? Emekli maaşları. Benim emekli maaşım 2 bin 300 lira. Kim geçinebilir? Sayın Cumhurbaşkanı’na soruyorum ya. Bu parayı ben sana vereyim, gel geçin” dedi.

Halk ekmekten ekmek alan bir vatandaş ise, “Emekliyiz. Mecburen alıyoruz çünkü diğer ekmekle arada 500 lira (50 kuruş) fark var” dedi.

Gramajı ve ucuzluğu nedeniyle halk ekmekte alışveriş yaptığını söyleyen bir başka vatandaş ise, “4 ekmek 2 lira yapar. Bir ekmek daha fazladan almış olursun” dedi.

 

Kaynak: anka